Wales 2009
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
We gaan vandaag richting the United Kingdom, om precies te zijn richting Wales, s'avonds rijden we naar Calais. Hier overnachten we op de bij de jachthaven, hier sta je aanmerkelijk rustiger dan op de officiële camperplaats. We arriveren om ongeveer 21.30 uur rijden nog even over de boulevard. Het is toch altijd weer een mooi gezicht als die grote veerboten zo vlak voor de kust langs varen
We moeten om 7.50 uur met de Eurotunnel over, dus om half 7 uit bed en richting Eurotunnel. Hier checken we in en doorlopen de grens- en gascontrole en rijden de trein op. Na 35 minuten zijn we over, en nemen we de A259 langs de kust. We slaan al snel af richting het strand, en vinden bij Camber een leuk stekkie aan de kust. Het is heerlijk weer dus, snel de stoeltjes naar buiten en lekker luieren. De BBQ gaat ook nog ff aan. Aan het eind van de middag rijden we nog een stukje door, in Rye maken we een stop en fietsen door het centrum van het gezellige oude stadje, met zijn mooie stadspoort. We rijden nog een eindje verder richting Hasting, via de kleine weggetjes langs de kust komen we uiteindelijk uit in Normans Bay, hier overnachten we op de plaatselijke camping. Al met al een leuke eerste dag in de UK.
Het heeft afgelopen nacht even geregend, maar verder lekker geslapen. We ontbijten en rijden verder langs de kust. De eerst plaats die we tegenkomen is Eastbourne, een mooie statige badplaats, met prachtige panden langs de boulevard. We nemen een kijkje op de pier van Eastbourne en wandelen over een kleine markt op de boulevard. Hier kopen we een lekker broodje, en gaan weer verder. We rijden over de kleine weggetjes naar Beachy Head en de Seven Sisters, een prachtige kuststrook met mooie krijtrotsen. Net voor Seaford gaan we richting Alfriston en Wilmington, twee mooi kleine dorpjes. Uiteindelijk komen we in Newhaven terecht en overnachten bij de monding van de haven. Het is een parkeerterrein waar je voor £ 3,- kunt overnachten met uitzicht over zee. Wel voor 17:00 uur aankomen, daarna is de poort op slot en kan je er niet meer in of uit.
Na een regenachtige nacht rijden we nog een klein stukje via de A259 langs de kust. Het weer wordt steeds beter, in Bognor Regis drinken we een bakkie op de boulevard. Vanaf hier nemen we de A27 en zetten koers richting Wales. We komen vlak langs Stonehenge en besluiten om hier een tussenstop te maken. Het is hier een gaan en komen van mensen, die bij de mysterieuze stenen komen kijken. Ik ga ook, je krijg een soort GSM-toestelletje mee die je op de NL-taal kan instellen zodat je de uitleg van de stenen in je eigen taal kan afluisteren. Als je het nuchter bekijkt zijn het een aantal grote stenen, maar het is toch wel leuk om er ff geweest te zijn. We vervolgen onze we richting Wales, en gaan net ten noorden van Bristol de grens over naar Wales. Het eerste dorpje wat je dan zo'n beetje tegenkomt is Tintern Abbey, een gehucht met een mooie ruïne van een oude kerk die uit 1131 stamt. We komen er aan het einde van de middag aan als het dorpje leeg stroomt en wij mooi voor het visitors-centrum kunnen overnachten, mooie rustige plaats.
In het kleine dal van Tintern Abbey leek het gisteravond/vannacht wel uitgestorven zo stil als het was. We ontbijten en gaan verder de A466 op richting Monmouth. In dit stadje proberen we een parkeerplaats te vinden, maar dat valt, zoals we de hele route al ondervinden, niet echt mee. Uiteindelijk parkeren we bij de Lidl en gaan per tandem naar het centrum. Het is een klein gezellig winkelstraatje met de bekende Britse etalages. Wat opvalt is dat je hier nog van die ouderwetse slagers heb, die het vlees nog echt staan te bewerken. Na de middag rijden we door richting Aberbavenny, om uiteindelijk in Pandy op de camping van de CaravanClub te overnachten.
Na een rustige nacht vertrekken we s'morgens rond 9:30 uur, we willen naar  Hay on Wye, maar het weggetje die we nemen wordt met de meter smaller, dus omkeren maar. Het zijn van de weggetjes met hoge groene heggen erlangs. We laten Hay on Wye voor wat het is gaan richting Brecon. Het is echt Engels weer, buien, zon en dan weer een bui, zo gaat het de hele dag door, maar de temperatuur is lekker. In Brecon dachten we met rondvaart te maken door de smalle kanalen, maar alles volgeboekt vandaag. Ik zag nog een boot terugkomen die helemaal volgepakt zat met bejaarden, dus erg aantrekkelijk was dat ook weer niet. We besluiten naar Merthyr Tydfil te rijden, hier kan je met een stoomtreintje met de Brecon Mountain Railway een tochtje maken door de heuvels. Hier was het aanmerkelijk rustiger dus kaartjes gekocht voor de laatste reis deze dag. Het is wel een leuk tochtje, bij het stationnetje kan je ook in de onderhoudsruimte een kijkje nemen, hier zijn ze aan het sleutelen aan de locs en wagons. Het ritje zelf duurt ruim een uur, er wordt een korte pauze gemaakt onderweg voor een bakkie of een andere versnapering. Al met al een leuk uitstapje. We overnachten overigens op de parkeerplaats bij het stationnetje.
Het heeft vannacht de hele nacht flink geregend, als we 's morgens vertrekken klaart het iets op.  We rijden weer terug via de A470 richting Brecon, vervolgens de A40 op richting Llandovery, dit is een prachtige route door het heuvellandschap, echt de moeite waard. in Llandovery maken we een tussenstop, het is een klein dorpje met een gezellig centrum. Wij halen er een broodje en vervolgen onze weg richting Carmarthen. Het landschap is heel mooi, zeker met het weer wat we vandaag hadden, zon en regen wisselen elkaar af, waardoor je prachtige effecten krijg op de heuvels met al zijn groene hagen. Vervolgens nemen we de A477 richting Tenby, dit is een hartstikke leuk havenstadje, met een gezellig centrum. Vanuit de haven kan je verschillende uitstapjes maken, van een boottochtje naar een eiland voor de kust tot zeevissen op makreel. Wij maken een rondrit met een paardenkoets door et stadje. op een mooi weggetje met een nog mooie uitzicht over de baai.
Als we wakker worden ligt de baai van Tenby er nog vredig bij. We vertrekken via de A4139 richting Milford Haven te gaan, het is een mooie route langs de kust, hier en daar een beetje smal. Het begint al snel een beetje te regenen, maar dit mag de pret niet drukken, we drinken een bakkie in Newgale waar je een mooi strandje heb, met daarbij een camping. Wij gaan door richting St. Davids, hier fietsen we nog een stukje door het dorpje, maar heel veel is er niet te zien, het is het kleinste stadje in de UK, met de grootste kathedraal, maar dan houdt het wel zo'n beetje op. Wij via de A487 verder richting Fisguard, ondertussen is het gestopt met zachtjes regenen, en overgegaan in flinke hoosbuien, het is nu 21:00 uur het het is nog steeds het zelfde liedje regen, regen...... Maar goed we zitten droog en warm, hebben mooi uitzicht over de haven/baai.
Het heeft vannacht enorm geregend, en als we vertrekken ziet het er nog niet veel belovend uit. Maar ja dat weet je als je naar Engeland/Wales gaat. We gaan via de A487 richting Cardigan, hier gaan we de A484 op. We rijden langs de rivier Teifi, en je kan heel goed zien dat het vannacht behoorlijk heeft gespookt, en zie je dat de rivier op verschillende plaatsen buiten zijn oever treden. In het dorpje Cenarth maken we een tussenstop, hier kan je de kleine bootjes bekijken waar de bevolking vroeger mee de rivier op ging, het zijn kleine 1-persoons bootjes gemaakt van leer. De rivier is in Cenarth, door het slechte weer vannacht, ook een woeste rivier geworden. Na deze stop rijden we door naar het National Wool Museum, dit viel een beetje tegen. Uiteindelijk komen we in Llanarth op de Farm-camping camping Cwmseason Caravavan Park terecht en en overnachten op deze kleine rustige camping. Het was vandaag weer een regenachtige dag, aan het eind van de middag wordt het droog, pffffff.... eindelijk.
Het is vandaag alweer zaterdag, we zijn alweer ruim een week onderweg. Als we wakker worden is het weer mooi, het zonnetje schijnt over de heuvels van Wales. We nemen afscheid van de vriendelijke eigenaar van camping Cwmsaeson Caravan Park. De camping kan ik zeker aanbevelen voor mensen die rustig willen overnachten. We nemen een kijkje in Aberaeron, het is een gezellig klein dorp met een klein haventje en een gezellig dorpscentrum. We vervolgen onze weg via de A487 richting Aberystwyth, hier rijden we ook even door de haven, hier ziet het er ook al leuk en gezellig uit, maar wij gaan het binnenland in, en nemen de A44. We komen uiteindelijk bij het meer uit net voorbij Llanidloes, en vinden daar een prachtige plek om te overnachten. 's Middags nog een beetje luieren in de zon en buiten een lekkere eigengemaakte nasischotel nuttigen.
Het heeft vannacht weer eens flink geregend, sterker nog het heeft tot een uur of elf geregend. Het kan ook haast niet anders, als de natuur zo mooi groen is, dan heb je veel water nodig. Dus we moeten maar niet zeuren, de rest van de dag is het lekker weer. We rijden eerst de B4518 verder richting Machynlleth, het is trouwens een super mooie route, een echte aanrader. We gaan vervolgens de A493 op richting Aberdovey, vanuit hier rijden we verder langs de kust naar Barmouth, hier maken we een tussenstop en fietsen een eindje langs de kust en door het drukke centrum. Daarna weer verder en gaan in Ffestiniog naar de camping van Caravanclub, TomTom brengt ons er feilloos. Het weer is uiteindelijk zo mooi geworden dat we nog heerlijk buiten kunnen zitten.
Voor de verandering heeft het afgelopen nacht en de rest van de dag niet geregend, maar het is prachtig weer. We vertrekken vandaag richting Snowdonia, en rijden via de A4085 richting Caernarfon, en vervolgens de A4086 op richting Llanberis, het is een supermooie route met prachtige vergezichten. In dit gebied ligt trouwens de hoogste berg van Engeland, 1085 meter hoog. Hier dachten we met het stoomtreintje mee te gaan naar de hoogste top, maar het is er zo druk dat als we bij de kassa komen het eerstvolgende plekje pas om 15:00 uur vrij is. Dit vinden we wat te lang duren en nemen het treintje wat langs het meer rijdt, dit viel een beetje tegen. Na dit ritje gaan we verder richting Portmeirion, dit is een nagebouwd Italiaans stadje op een privé schiereiland, hier dachten we te kunnen overnachten maar helaas, geen kans. Dus nog maar een stukje verder en uiteindelijk komen we via de A497 uit op het view-point net voor het plaatsje Criccieth, het is echt adembenemend mooi wat je daar ziet, prachtige heuvels met op de achtergrond bergen en mooi uitzicht over zee, met het fort van Criccieth op een rotspunt. We denken dat dit een van de mooiste plekjes is waar we hebben overnacht.
We hebben heerlijk geslapen op het mooie plekje, maar als we wakker worden regent het alweer waardoor het uitzicht weer heel anders is. We rijden verder het schiereiland Lleyn Peninsula op via de A497, we rijden tot het uiterste puntje en via de andere kant weer terug. Uiteindelijk komen we in Caernarfon aan en parkeren onder bij het kasteel. We fietsen door het centrum, ondanks dat het nog steeds vies weer is, is het toch nog druk in het stadje. Behalve het kasteel viel het ons een beetje tegen. We rijden door naar Newborough. Hier overnachten we op een camping vlak voor het strand. Op weg naar deze camping komen we door het stadje met de langste plaatsnaam ter wereld nl; Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.
Zo dat was met het nachtje wel zeg, wat een storm, het heeft vannacht flink gewaaid en geregend, we kregen de volle laag op de zijkant. Maar ja wij lagen lekker in de camper er stonden ook heel wat tentjes, en ook die hebben hebben het weer overleeft. We gaan via de het groene weggetje de B4421 richting de A55. Onze eerste stop is Conwy, we gaan per fiets het ommuurde centrum in en bekijken het enorme kasteel met 21 torens en 3 poortgebouwen. In dit stadje vind je ook het kleinste huis van Engeland het is maar 3 meter hoog. Vervolgens gaan we richting Llandudno, dit is een oude statige badplaats met lange statige gebouwen langs het strand en een 700 meter lange pier. We vervolgen onze route de via de A55 tot de afslag naar Denbich en gaan hier de A525 op. Een mooi route om te rijden, we overnachten in Ruthin, ook weer zo;n klein stadje, maar wel met een Nederlands tintje, er staat een pandje waarop al sinds jaar en dag 7 dakkappeltjes uit Nederland op staan.
Na een rustige droge en windstille nacht gaan we verder richting Llangollen. We rijden over de A542 en komen over de Horseshoe Pass, de route is heel mooi. Aan de andere kant van de pass komen we in Llangollen uit, in dit stadje kan je van alles ondernemen, met de kanaalboten mee, al of niet door een paard getrokken, je kan met een stoomtreintje mee of een beetje door het gezellige centrum slenteren. Kortom een leuk stadje, waar we nog zo'n lekkere pie meenemen voor het avondeten. Het einde van de 2 weken nadert alweer, en we besluiten om alvast een eindje richting Folkstone te rijden. We stoppen uiteindelijk in Byfield een klein dorpje in de buurt van Banbury, we overnachten op een parkeerplaatsje bij de sportvelden, een lekker klein en rustig dorpje, dus slapen zal geen probleem worden.
Vanmorgen gaan we verder richting Folkstone. We doen rustig aan, en gaan in de loop van de ochtend via de snelweg richting Southhampten, Londen en vervolgens richting Folkstone. Het gaat ondanks de stortbuien onderweg, redelijk voorspoedig en arriveren in de middag in Folkstone. Hier is het mooi weer en de zoeken een plaatsje aan het strand. We fietsen nog wat en vermaken ons nog wat met lezen en de onstuimige zee bewonderen.
Vandaag weer richting huis, als we aankomen bij de Eurotunnel kunnen we eerder de oversteek maken, 15:50 uur in plaats van 17:20, zonder extra kosten. We maken de oversteek en rijden lekker rustig naar huis, waar we om 20:30 weer arriveren. Het valt gewoon op dat er zo weinig wind is op het vaste land in vergelijk met Engeland, maar we hebben een hele leuke vakantie gehad ondanks de vele regenbuien en wind, echt de moeite waard.