USA Californië 2006
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Het is zover! Ik ga met mijn vader naar Californie! We vertrekken om 9:00 uur richting Schiphol. Nadat we hebben ingecheckt vertrekken we om 13:15 uur met de KLM richting Los Angeles. Het is tijdens de vlucht in eerste instantie bewolkt weer, maar het wordt al snel helder en hebben we prachtig uitzicht op IJsland, Groenland, Canada en Oost-Amerika. Om 15:15 uur(lokale tijd) landen we in LA. We nemen de shuttle naar ons hotel. Hier overnachten we de eerste nacht om morgen onze camper op te halen bij Cruisse America.
Na ons eerste nachtje in LA gaan we eerst lekker ontbijten en daarna met de taxi naar Cruisse America om daar onze camper op te halen. Officieel kunnen we om 13:00 uur de camper pas ophalen, maar ondanks dat we er om 10:45 uur zijn, krijgen we gewoon de camper mee. We vertrekken om ongeveer 12:00 uur. We willen eerst even naar een supermarkt, en volgens de mensen bij Cruisse America was het eenvoudig om er te komen, maar we vinden de supermarkt niet en doen de nodige inkopen bij een buurtwinkeltje. Hierna zetten we koers richting Lakeside, we gaan daar familie bezoeken. De wegen rond LA zijn zeer hobbelig en onze camper rammelt ook behoorlijk, niet echt prettig dus. Bij San Juan Capristano maken we een tussenstop om een broodje te eten en even bij te komen van de eerste kilometers. Na deze stop gaan we verder de Interstate 5 op richting het zuiden. Bij San Diego de 508 op om uiteindelijk de 8 op te gaan en dan komen we al snel bij de afslag naar Lakeside. Om ongeveer 16:00 uur komen we bij de familie aan. We eten lekker en kletsen de hele avond over van alles en nog wat.
Onze eerste nacht in de camper is prima gegaan, lekker geslapen en een ontbijtje genuttigd in de camper. Eerst koffie gedronken bij onze nicht. Om 11:00 geeft Robert een rondleiding over de boerderij en laat ons het reilen en zeilen zien. Na de rondleiding gaan pa en ik samen nog een keer het bedrijf rond met de golf-car, konden we nog eens rustig rondkijken. Nadat we terugkwamen hebben we geluncht en zijn richting een ander familielid  vertrokken, zij woont in Poway. Eerst nog even in Lakeside wat boodschappen gedaan en wegnummer 15 opgegaan. Om ongeveer 16:30 uur arriveren we in Poway, drinken koffie en gaan s’avonds met Corrie en haar zoon Andrew eten in een restaurant waar je allerlei salade’s, soepen en italiaanse gerechten kon eten. Bij terugkomst nog een bakkie koffie en daarna lekker op tijd slapen in de camper.
Na een ontbijtje bij nicht Corrie vertrekken we richting Yosemite National Park, dit is zo’n 700km rijden. We rijden via wegnummer 15, 5 en de 99. Eerst langs Los Angeles en dan door de bergen ten noorden van LA. Bij Pyramid Lake, wat in deze bergen ligt, stoppen we voor een broodje te eten, we hadden hier een prachtig uitzicht over het meer.Net voorbij Bakersfield hebben we even een rustpauze gehouden en vervolgens gaan we verder richting Yosemite NP. Na een prachtige tocht door het vlakke landschap met uitgestrekte wijngaarden (waar pa druiven gejat heeft), maïsvelden, boomgaarden (waar pa t weer niet kon laten om walnoten mee te jatten), grote boerderijen en ongelofelijk veel garages met nieuwe auto's,trekkers en andere machines en natuurlijk niet te vergeten nieuwe campers en met zijn kaarsrechte wegen, overnachten we uiteindelijk in Oakhurst op een camping. In het dorp net voor Oakhurst hebben we een kip gekocht en hebben die s’avonds lekker opgegeten. We overnachten op camping High Sierra RV & Mobile Park. Op de camping kwam de buurman ons even assisteren met de stroom aansluiten e.d. Hij kwam uit Colorado en had zo’n grote camper met uiteraard een auto(tje) erachter
Vanmorgen om 8:00 uur eerst even aanmelden en afrekenen bij de campingbazin, zij was gisteravond al vertrokken toen wij arriveerden. Zij vond het uiteraard geen probleem dat we zo op een plekje zijn gaan staan. We ontbijten en legen de vuilwatertanks en nemen weer schoon water in. Hierna vertrekken we richting Yosemite NP. Nadat we het park inrijden gaan we eerst even tanken en daarna door naar Wowana naar de Maripos Grove waar enorme bomen staan. We moeten onze camper parkeren en kunnen verder met een bus. Er staan bomen bij die een breedte hebben van 5 a 6 meter en 100 meter hoog zijn. Je moet dit echt gezien hebben om je dit goed voor te kunnen stellen, echt ongelofelijk. Na dit bekeken te hebben rijden we door richting Glacier Point, hier hebben we van het prachtige uitzicht genoten, het is hier ongeveer 2500 meter hoog.Vervolgens koers gezet richting Yosemite Valley om een campground te zoeken, maar tevergeefs, alles vol. We hebben geen andere keus om buiten het park een camping te zoeken en overnachten uiteindelijk in El Portal op de campground Indian Flat RV park.
Nadat pa eerst nog even met de campingeigenaar, die een Zweedse moeder en Noorse vader had, staan kletsen (tekenen?) zijn we verder gegaan. Na een uurtje hebben we bij een winkeltje koffie gekocht en een tijdje staan kletsen, hier hebben we voor de zoveelste keer verteld waar we vandaan kwamen en waar we heen gingen. Na deze pauze gaan we weer verder en stoppen bij een enorme boerderij, waar we even rondkijken. We spreken de Mexicaanse bedrijfsleider, hij verteld dat ze 4300 koeien hebben, en 1500acre (600 ha.) bouwland, kortom een enorme farm.
We vervolgen onze weg en gaan de 99 op, we maken een tussenstop bij een truckstop. Hier hebben we gekookt en onze ogen uitgekeken naar al die mooie grote trucks. De een nog mooier dan de ander, de een nog groter dan de ander, er kwamen ongelofelijk veel trucks voorbij. We moeten qua tijd weer verder en gaan overnachten in Visalia. Eerst wilden we op een camping overnachten van waarschijnlijk Nederlanders, de camping heette Wooden Shoe, maar deze camping lag erg dicht langs de snelweg, dus besluiten we om naar een andere camping te gaan en overnachten uiteindelijk op de KOA-camping in Visalia. Hier ontmoeten we s’avonds nog 3 andere Nederlanders, zij maakten een tour van 3 weken door Californie.
Vanmorgen om 8:00 uur vertrokken weer richting Lakeside. Ik probeer TomTom aan de praat te krijgen maar het lukt niet, dus dan maar weer met de kaart op schoot de weg zien te vinden. In eerste instantie geen probleem, maar bij Los Angeles en Lakeside sloeg de twijfel toe. Voor je gevoel had je b.v. allang een afslag/aanduiding moeten krijgen, maar ja met die afstanden daar is het net even anders dan in NL. Onderweg in LA nog even gepauzeerd bij Six Falgs-Los Angeles met enorme achtbanen en bij een groot winkelcentrum om vervolgens door te gaan naar Lakeside. In Lakeside zijn we de weg even kwijt en vragen bij een winkel de weg. Ze printen de route even uit voor ons en daarna waren we binnen de kortste keren weer bij Gerrie. Bij aankomst blijkt dat de dochter van Gerrie ook is overgekomen vanuit LA. Ze hebben s’avonds speciaal voor ons met het hele gezin van Ommering (Robert/Nellie David/Anna en Erna met kinderen) en met Corrie en zoon Andre + echtgenoot een BBQ georganiseerd, het was heel gezellig, echt Amerikaans.
Vandaag is het zondag, om 9:45 gaan we naar de kerk (35 min.rijden). Na de kerkdienst is het daar gebruikelijk dat je koffie drinkt met elkaar en tijdens dat koffie drinken werden we van diverse kanten aangesproken door (voormalige) Nederlanders die allemaal even wilden weten waar we vandaan kwamen, wie we waren enz., het leek wel of je in NL was. We gaan weer terug richting El Monte Rd in Lakeside en drinken koffie met allerlei hapjes. Om 14:15 worden we weer bij Robert/Nellie verwacht voor een Mexicaanse lunch, smaakte ook prima. Ja en dan is het alweer zover dat we gaan vertrekken, richting Los Angeles, morgen vliegen we weer terug naar Amsterdam. Na afscheid genomen te hebben van de fam.van Ommering rijden we alvast een eindje richting Los Angeles zodat we morgen niet zo ver hoeven te rijden. We overnachten uiteindelijk in het San Clemente State Park bij San Clemente. Het is een prachige campground aan de kust van de Stille Oceaan, je had een mooi uitzicht vanaf de rotsen over de oceaan. Ook hier staan de weer belachelijk mooie campers, maar ja zo gaat dat nu eenmaal daar in de USA.
Vandaag is het zover, we gaan weer naar Holland. Pa wil eigenlijk nog niet naar huis (er is nog zoveel te zien). ’s Morgens de camper even schoongemaakt en weer ingeleverd bij de Cruisse America en met een vette Lincoln-taxi naar het vliegveld gereden. Hier hebben we ingecheckt en zijn we na veel toestanden (moesten drinken,shampoo,badschuim e.d. inleveren) ook met pa z’n kunstknie/heup, eindelijk door de douane heen. We zijn eerst even gaan zitten om bij te komen van al deze toestanden. Toen nog een paar uur gewacht op het vliegtuig en uiteindelijk teruggevlogen naar NL. De vlucht was behoorlijk kort (9 ½ uur), we vlogen dwars over USA via zuidpuntje Groenland, Ierland naar Amsterdam, hier werden we opgehaald ( in zo’n klein autootje). We waren de 17e om 14:00 uur weer terug van een hele mooie reis.