Spanje - Gibraltar - Costa del Sol 2003/2004
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Vandaag gaan we op weg naar zuid Europa, ons doel is Gibraltar en van daaruit via de Costa del Sol weer noordwaarts. Rond de middag vertrokken en na wat files in Nederland en Parijs uiteindelijk overnacht in St. Marie de Toraine ( N 47.06.606 - E 00.34.644 )
Na een rustige nacht 's morgens op tijd weer de autobaan op richting Spanje, we stoppen uiteindelijk ten zuiden van Madrid, in het dorpje Anover en hier overnachten we. ( N 39.59.778 - E 03.46.358 )
Vandaag 42 jaar geworden, cadeautjes uitgepakt, en dan de laatste kilometers richting een stukje Groot-Brittanië in het zuiden. 's Morgens behoorlijk veel mist gehad onderweg, vanaf Andulusië is het mooi weer geworden en de temparaturen zijn direct weer aangenaam. In de middag aangekomen in La Linea en een stekje gezocht op een parkeerplaats bij een aantal andere campers. Vanaf deze plaats had je een mooi uitzicht op de rots van Gibraltar. 's Avonds nog even door het centrum van La Linea, het dorpje aan de Spaanse kant, gefietst en daarna lekker pitten, bijkomen van de reis, ongeveer 2400 kilometer.
's Morgens eerst verse broodjes gehaald en lekker ontbeten, daarna de camper bij een wasserette schoongemaakt, die zag er na 2400 km niet meer uit. Op naar Gibraltar, na een uitgebreide grenscontrole aan de Spaanse en Engelse kant, wat rondgereden op Gibraltar. OP het zuidelijkste puntje geweest en daarna op zoek naar de staartloze apen die hier leven. 's Avonds  nog met de tandem een keertje naar Gibraltar geweest om een kaartje te posten. Als je Gibraltar binnenrijd steek je direct een landingsbaan over, is we een apart gezicht, komt of vertrekt er een vliegtuig, wordt de weg even afgesloten., nadat het vliegtuig is opgestegen of geland kan je weer verder, een soort spoorwegovergang maar dan voor vliegtuiegen. We overnachten weer op de plaats waar we gisteren ook overnacht hebben.
We hebben vandaag Gibraltar achter ons gelaten en via de N340 richting Marbella gereden. Er wordt hier ontzettend veel gebouwd (te veel). 't Is heerlijk weer dus zoeken we zo snel mogelijk een plekje aan het strand, valt in eerste instantie niet mee, maar uiteindelijk een perfect plekje gevonden. Bij Rio Real kon je met de camper zo het strand op rijden, er stond nog een Franse camper. Ol heeft nog gezwommen, en verder lekker geluierd in de zon. We hebben hier ook overnacht right on te beach. ( N 36.36.213 - W 04.50.622 )
We vervolgen onze weg richting Torremolinos, daar hebben we rondgefietst langs de boulevard en jachthavens, even mooie boot(jes) kijken. Uiteindelijk doorgereden naar en uitgekomen in een klein dorpje El Morche, daar hebben we bij het strand geslapen ( N 36.44.226 - E 03.59.362) El Morche is een klein vissersdorpje met een kleien boulevard en vissersbootjes op het strand
Het is vandaag weer een knal blauwe lucht dus veel zon. Van El Morche naar Nerja gegaan daar wat boodschappen gedan en een visje voor de bbq. Bij Almunecar lekker in de zon het visje op de bbq, om daarna weer verder te gaan richting Playa Granada. Daar heb je aan de rand van het plaatsje een nieuw aangelegd parkeerterrein waar al een aantal campers stonden, dus wij zijn hier ook gebleven. Mooi stekkie, direct aan de zee met een prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen van het binnenland. Bovendien kon je hier schoon water tanken. Het is een prima, rustige overnachtingsplaats ( N 36.42.922 - E 03.33.237 )
Vandaag zijn we het binnenland ingetrokken, richting de sneeuw. Via de S021 en de A346 richting Orgiva en daarna richting Pampaneira, villa de Toeristica, Bubion en Capileira. We zijn niet bij de sneeuw terchtgekomen, de wegen werden te smal en te slecht, dus maar weer terug. Op de terugweg in de 2 laatst genoemde plaatsjes wat winkeltjes bezocht en daarna weer terug richting Playa Grananda. Het is een mooie route om te rijden, de typisch witte Spaanse dorpjes tegen de berghellingen, de afwissellende begroeiing en constant de witte sneeuwtoppen op de achtergrond.
't Is vandaag weer een knalblauwe lucht, met een licht briesje, dus heerlijk weer. Op naar Calahonda je rijd prachtig langs de kust met vele "vieuwpoints". In Adria op het strand gegeten en van het zonnetje genoten. Aan het eind van de middag doorgereden naar Punta de los Banos, hier hebben we overnacht ( N 36.42.300 - E 02.49.953 ) 's Avonds nog een kort ritje met de tandem door Almeriamar gemaakt.
Via een klein weggetje langs de kust rijden we naar Playa Serena, een echt toeristenplaatsje. Daar een rondje op de fiets gemaakt, en kwamen onderweg een opmerkelijk verkeersbord tegen. (zie foto) Hierna zijn we verder gegaan richting Almeria, en uiteindelijk in Cabo de Gata geslapen op een parkeerplaats bij het strand, en vissershaventje. ( N 36.46.728 - E 02.14.574 )
Als eerste vanmorgen even bij de bakker langs geweest e daarna naar San Jose gereden, niet veel te beleven, dus door naar Nijar. Hier ook rondgekeken en door via de AL102 naar Lucainera de las Torres en via de N340a naar Tabernas. Iets verderop ligt Mini Hollywood ( N 37.01.231 - W 02.26.022 ) , dit is een leuk nagebouwd westernstadje. In deze omgeving zijn heel veel bekende westernfilms opgenomen, waaronder Once upan time in the west, the good the bad en the ugly en nog vele andere. Het is hier dan ook een mooie omgeving en je krijg ook echt het gevoel in het wilde westen te rijden als je om je heen kijkt. Vanuit hier zijn we via Vente del Probe en Carboneras naar Aqua de Enmedio gereden. Bij playa de las Morena hebben we overnacht. ( N 37.05.202 -W 01.51.060) We waren niet alleen, er stonden ongeveer 20 campers.
Toen we wakker werden kwam de zon ook net boven de horizon uit, wat een prachtige mooie rode lucht opleverde. In de loop van de morgen naar Aquilas gereden, hier de camper nog een keer schoongemaakt. In Aquilas hebben we nog een keer de bbq aangezet voordat we aan de terugreis beginnen. Uiteindelijk vinden we in el Arenals del Sol een stekkie om te slapen ( N 38.15.406 - W 00.31.038 )
Vandaag gaan we weer verder naar het noorden, in El Campello gebruik gemaakt van het servicepunt. Daarna zijn we doorgereden naar Villa Joyosa, een stekkie waar we vorig jaar ook zijn geweest, heir hebben we ons ontbijtje genuttigd en daarna richting Blanes. In Blanes hebben we overnacht langs de boulevard, niet echt heel rustig , maar ja.
Oudejaarsdag 2003, we gaan het laatste stukje in Spanje via de snelweg afleggen en gaan naar Gruissan-plage. Het waait vandaag als een gek, na de Spaans/Franse grens te zijn overgestoken zijn we de snelweg afgegaan en binnendoor naar Gruissan-plage gereden, eerst nog even op de camperplaats gekeken, maar daar waaide je bijna met camper en al vanaf, dus maar een enigzins bechut plekje in het dorp zelf gezocht. Gedurende de middag/avond kwamen er steeds meer campers bij staan. Het was erg druk met camperaars vanwege de rally Parijs -Dakar, waar ik morgen ga kijken bij de aankomst in Narbonne. Tijdens de jaarwisseling was het héééél rustig, geen vuurwerk, geen mensen op straat alleen de brandweer sirene loeit om 24:00 uur, en er toeteren wat camperaars. Gelukkig nieuwjaar.
Het is vandaag nieuwjaarsdag en we gaan naar Narbonne om de intocht van de Parijs - Dakar karavaan bij te wonen. Al bijtijds naar Narbonne gegaan en een mooi stekkie gevonden langs de route, lekkere broodjes gehaald en door Narbonne gefietst. In de loop van de middag wordt het drukker en drukker met camperaars en uiteindelijk staan er wel een stuk of 30 op een rijtje langs de route. Aan het eind van de middag/begin van de avond druppelen de coureurs en begeleiders binnen en stellen hun voertuigen op. Al met al is het een heel spektakel al die motoren, auto's en vrachtauto's. Het is leuk om een keer mee te maken. 's Avonds zijn we weer naar  Gruissan-plage gereden om daar te overnachten.
Vandaag gaan we écht richting huis, we rijden via Clermont Ferand naar Parijs, tijdens dit gedeelte veel sneeuw gehad, er vielen sneeuwvlokken zo groot als sneeuwballen, ongelofelijk! Vlak voor Parijs werd het weer beter, en konden we het laatste stuk zonder oponthoud afleggen.
Alweer een trip erop zitten, onze conclusie is dat zuid-Spanje een mooier stuk is dan de oost-Spaanse kust. Andulusie is een prachtig stuk natuur, erg afwisselend, bergachtig, groen, met mooie rotsachtige kust. De Parijs-Dakar karavaan aan zien komen was ook een leuke ervaring, we hebben het dus weer naar ons zin gehad.