Spanje - Catalonië 2012
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Het is zondagmorgen, de laatste zaakjes de camper in ..... en vertrekken we voor een welverdiende vakantie. We gaan richting Zuid Frankrijk en Spanje. Het is heerlijk weer het zonnetje komt op over de met mistflarden bedekte landerijen......mooi gezicht. We rijden via Antwerpen, Gent, Lille, Parijs naar La Motte.....een dorpje net ten zuiden van Orleans. Hier slapen we op de plaatselijke camperplaats......prima plekje, redelijk rustig......en dicht bij de snelweg, dus ideaal als je op doorreis bent naar vanuit het zuiden.
We worden al redelijk vroeg wakker van de regen....we staan onder grote bomen waarvan af enorme druppels op de camper vallen. We ontbijten en vertrekken bijtijds......en gaan de A75 weer op richting het zuiden. Het blijft nog een behoorlijk poos regenen....maar ten zuiden van Millau begint het dan toch een beetje op te knappen......de temperaturen lopen op en de zon erbij....hier doen we het voor. We rijden naar Valras Plage om te overnachten. We arrivieren hier halverwege .....zoeken een plekje om te overnachten en gaan nog ff lekker naar het strand.....waar het nog prima vertoeven is.....met 27 graden....heerlijk.
Na een rustige nacht in het centrum van Valras Plage....belooft het weer een prachtige dag te worden....het is om 8:30 uur al 19 graden. We fietssen over de boulevard naar de boulangerie....voor een lekker ontbijtje. We willen vandaag niet zo ver rijden dus hobbelen we via de kleine kustweggetjes, via Narbonne Plage, naar Gruissan. Hier vinden we op de zuidelijke oever van het toegangskanaal vanuit Gruissan naar zee een prima plekje met uizicht over zee. We relaxen lekker en genieten van het mooie weer. Rond de middag trekt de wind flink aan dus heb ik de vlieger maar eens opgezocht....nou dat ging prima met die harde wind....na een flinke crash een beetje averij opgelopen....maar met wat kunst en vliegwerk doe ie het weer. Nog een klein stukje gefietst naar het oude centrum, en zo vliegt de dag voorbij.
Ondanks dat we op een plek aan het water stonden, en de harde wind van gister, was het vannacht heerlijk rustig....dus lekker geslapen. Als we wakker worden zien we de zon uit de Middellandse Zee omhoog kruipen. We ontbijten en vertrekken daarna....en gaan richting Port la Nouvelle.....hier kan je met de camper het strand oprijden en een mooi plekje uitzoeken....nou dat is prima bevallen. Voordat we naar het strand reden hebben we nog gebruik gemaakt van het servicestation bij de Super U. Aangezien je niet mag overnachten op het strand gaan we aan het einde van de middag nog een stukje verder. In La Franqui vinden we een mooi stekkie omte BBQ-en en an zonsondergang gaan we met nog 2 andere campers op een pleintje overnachten. De weergoden waren ons vandaag weer eens goed gezind....heerlijk zonnetje en 28 graden......lijkt wel zomervakantie.
Na een zeer rustige nacht......geen geluidje gehoord.... worden we wakke rmet een mooi uitzicht over het water met allerlei watervogels die alsmaar druk zijn/doen met voedsel zoeken. Nadat wij ons voedsel op hebben gaan we verder langs de kust via Port Leucate, Canet Plage. We fietsen in Port Leucate nog een stukje over de boulevard. We dachten in Canet Plage te overnachten op een pleintje.....maar hier blijkt morgen een markt gehouden te worden.......dus wegwezen hier voordat we helemaal ingebouwd staan door de Franse kooplui. We vinden uiteindelijk in de uitlopers van de Pyreneën, in het plaatsje Banyus sur Mer in het haventje een plekje om te overnachten. Dit is dus het voordeel van reizen in het naseizoen dan kan je gewoon in de haventjes op de leuke plekjes overnachten. Aan het einde van de middag krijgen we een verfrissende onweersbui. voor de rest was het weer een heerlijke dag...met prima zomerweer
Het heeft vannacht pittig gewaaid, en als we de "gordijntjes" open schuiven s'morgens dan is het helemaal bewolkt, een ideale dag om de kust te verlaten. We rijden het laatste stukje Frankrijk via een prachtige bergweggetjes....met mooie vergezichten over de zee. Eénmaal in Spanje gaan we via Figueras......we laten Dali links liggen....richting Besalu. Besalu is een prachtig historisch stadje....met een indrukwekkende toegangspoort en een prachtig historisch centrum.....er is op het marktplein een kleine markt gaande, maar die is helaas vanwege de regen maar half opgebouwd. Na de lunch vervolgen wij onze route naar Ripoll....het is vandaag een route met heel veel bochtenwerk....maar tussen de buien door hebben we prachtige vergezichten. We vinden in het wintersportplaatsje La Monina bij de ski-lift een plekje om te overnachten.
Na een koude nacht, 4 graden, belooft het weer een mooie dag te worden...de lucht kleurt al weer blauw. We vervolgen onze route als eerste naar een Spaanse enclave in Frankrijk, hier fietsen we door het fraaie centrum. Vervolgens rijden we Frankrijk een kilometer of 6 in om in Saillagouse naar de camperplaats te gaan om gebruik te maken van het servicestation. Hierna vervolgen we onze weg richting La Seo de Urgel....het is een prachtige route.....zeker het stuk tussen La Seo de Urgel en Oliana.......we vinden deze keer niet snel een geschikte plek om te overnachten, uiteindelijk vinden we in Balaguer een rustige plek en hier maken we lekker macaroni. Ook vandaag heeft het Spaanse binnenland ons aangenaam verrast....echt mooi en prima te berijden.
Het is alweer zondag....de eerste week zit er al weer op. Gisteravond de kaart nog een grondig bestudeerd...en hebben besloten om naar L'Espluga de Francoli te gaan. Hier is een klooster waar ook een camperplaats/overnachtingsplaats aanwezig is. Na een korte maar mooie route tussen de appelboom en olijf boomgaarden, en niet te vergeten de vele wijngaarden komen we rond de middag aan in L'Espuga de Francoli, we gaan per fiets naar het klooster en doen de rest van de middag lekker rustig aan. Het is klooster bestaat uit een behoorlijk groot complex en is mooi onderhouden, al met al de moeite waard om een tussenstop te maken en je kan hier prima overnachten.
Het heeft gisteravond nog even flink geregend, maar vanmorgen ziet het er weer goed uit...strak blauwe lucht. We besluiten om de kust weer op te zoeken en rijden via Prades naar Asco...hier maken we gebruik van de serviceplaats, en vluchten vanwege de vele vliegen weer snel weg. We rijden via een schitterende route via Tortosa naar Els Muntells in de delta van de rivier Rio Ebro. Onderweg zien we de eerste sinaasappel-plantage en in de delta zien we enorme rijst plantages....dit blijft toch een apart gezicht die natte boel en dan toch nog oogsten....leuk om te zien. We dachten op de plaatselijke camperplaats te overnachten maar dat stelt niet veel voor en dus rijden we door naar het strand en wat dacht je wat ......hier kan je prima op het strand overnachten.
We hebben prima overnacht op het strand bij Els Muntells, na het ontbijt maken we gebruik van het service-mogelijkheden van de lokale camperplaats en rijden we door naar Les Cases d'Alcanar, hier vinden we een prima plek aan de boulevard aan de rand van het dorp, keurig schoon en netjes. Het is lekker weer dus blijven we een dagje op het strand, en houden een relaxed dagje.
Het is vandaag schitterend weer geweest.....na ontbijt klein stukje verder gereden en in Benicarlo aan het strand neergestreken, en de hele dag heerlijk geluierd. Heb zelfs gezwommen in zee...nou dan is het het water echt lekker hoor!!!! In de middag naar Peniscolo gefietst...verder weinig te vertellen.
Vandaag is het over het algemeen een bewolkte dag...maar met prima temperaturen. We rijden eerst naar Peniscolo en fietsen daar een stukje. Vervolgens naar Alcoceber hier vinden we een perfect plekje langs de kust en besluiten om hier te overnachten. Het waait inmiddels wel flink maar we zien wel hoe het gaat......de temperaturen blijven prima...maar volgens de geruchten (de buurman) gaat het morgen echt regenen....nou we zien wel.
Het is een zwaar bewolkte dag....met zo af en toe een flinke regenbui. We besluiten om gewoon een dagje te blijven staan....het is zo'n mooi stekkie.
Dus vandaag alleen maar een een beetje "lummelen" zou mijn moeder zeggen...niks doen dus.
Het weer is nog steeds niet veel soeps....goed weer om naar de kapper te gaan...dus zo gezegd...zo gedaan. Na de middag besluiten we om een stukje terug te rijden en stoppen we uiteindelijk op de camperplaats bij Peniscola. Het stelt niet zo heel veel voor maar goed met dit slechte weer kunnen we toch niet veel ondernemen en kunnen we mooi de elektrische apparaten even opladen. Aangekomen op de camperplaats valt er me toch een hoosbui niet normaal....enorme klappen onweer....hopelijk was dat de laatste regen voor de komende week ....... de berichten zijn weer gunstig.
Het heeft vannacht enorm geregend.....gigantisch. Als het 's morgens licht wordt lijkt het toch wel een aardige dag te worden. We gaan na het ontbijt verder, het is de bedoeling dat we vandaag een eindje richting het noorden rijden. Voor de lunch willen we in Vinaros ff een broodje kopen....we parkeren de camper op een mooi plekje aan de kust en gaan met de fiets brood halen. Eenmaal in het centrum aangekomen blijkt er een culinair festival voor Zuid Amerikaanse landen gaande te zijn. Elk land heeft een standje om allerlei lekkernijen onder de aandacht te brengen en te verkopen. Daarnaast worden er allerlei dansen opgevoerd onder begeleiding van de Zuid Amerikaanse muzikale klanken. Uiteindelijk gaan we niet verder en blijven we vanmiddag bij de camper om in de zon te relaxen.....gelukkig weer een mooie zonnige dag na 2 regenachtige dagen.
We gaan vandaag weer een stukje noordwaarts. We rijden via de 340 en gaan in Els Muntells ff naar de camperplaats om gebruik te maken van de service. Als alles weer leeg en schoon is gaan vervolgen we onze route via de 340 en gaan net voor Cambrils naar een strandje. Hier zwemmen we en liggen lekker op het strand te luieren. Er is nog een Nederlands camper bij komen staan...dus we staan wederom niet alleen. Als ik op dit moment naar buiten kijk zie ik de eerste lampjes alweer schitteren langs de kust en in de bergen .......blijft een mooi gezicht......Adios tot morgen.
Vandaag doen we weer een flink stuk in noordelijke richting. In Sitgis gaan we naar de (slechte) serviceplaats en we vervolgen onze weg via de oostelijke kant door Barcelona....een enorme stad....uiteindelijk rijden we door tot Malgrat de Mar en vinden een plekje aan om te overnachten. 's Middags zwemmen we nog lekker, het water is nog steeds lekker qua temperatuur....dus genieten zolang het kan. We overnachten samen met een andere Nederlander.
Vandaag rijden we het laatste stukje Spanje...wilden eigenlijk in Rosas proberen een plekje te vinden....maar dat viel niet mee.....nog wel ff op het strand gelegen. Daarna onze route vervolgd en in Leucate op de camperplaats beland. We dachten eerst op een "strandje" te overnachten maar dat feestje ging niet door.....we hadden net de soep warm of er werd op de deur geklopt ..... de politie gaf ons te verstaan dat over 10 minuten de hoogtebalk zal worden gesloten ..... dus wij ons boeltje gepakt en naar de camperplaats verplaatst.
Het gaat nu snel....het is alweer donderdag en we gaan nu serieus richting huis.... we rijden tolvrij richting Milau, Clermont Ferrand en hierna rijden we naar Le Cheix....hier overnachten we op de de prima camperplaats van het dorpje. De camperplaats licht een paar honderd meter buiten de het dorp naast het rugby-veld en verder omringd door landbouw gebieden. De boeren waren druk bezig om de mais te oogsten. Het dorpje zelf stelt echt helemaal niets voor er zit een bakker en een bloemenwinkeltje aan de doorgaande weg ...... en dat was het dan wel zo'n beetje.
Vandaag hebben we het laatste stuk gereden......het schoot aanvankelijk wel goed op maar bij Brussel zijn we toch in een file verzeild geraakt .....niet normaal...heel Brussel en omgeving zat volgens mij zo vast als een huis. Maar goed we zijn uiteindelijk weer gezond en veilig thuis gekomen....dat is het belangrijkste. De temperatuur die zakte trouwens ook als een baksteen....gister nog rond de 20º onderweg in België zelfs en keer 4º op het dashboard gezien.