Schotland 2007
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
De reis naar Calais verloopt heel voorspoedig, om 18:30 zijn we op de camperplaats bij de ingang van de ferry-haven.
's Morgens vroeg worden we al wakker gemaakt door de veegmachines die de restanten van de vorige dag opruimen. Om 6:30 vertrekken richting de Eurotunnel en checken om 7:20 in. Al snel nadat we Engeland intrekken begint het te regenen en het houdt niet meer op tot ver in de avond. Al met al hebben we behoorlijk vertraging door het slechte weer en de enorme drukke verkeer in de regio Manchester/Liverpool. Vrijdagmiddag is geen gunstige tijd om daar te rijden, heel veel verkeer.Uiteindelijk vinden we een overnachtingsplaats in Gretna Green op de Engels-Schotse grens, op een pleintje in het centrum.
We hebben een rustige nacht met zo nu en dan toch weer regen, halverwege de ochtend wordt het droog en gedurende de dag wordt steeds mooier. We rijden vandaag vanuit Gretna  riching Lockerbie, het dorpje waar ooit een Amerikaans vliegtuig neerstortte. Vanuit Lockerbie richting Glasgow, daarna gaan we via Stirling richting nationaal park Loch Lomond, hier hebben we aan het water gepauzeerd. Daarna via de A82 naar Luss en daarna de A83 op naar Inveraray. Dit is een heel gezellig plaatsje aan het meer, hierna via de A819 richting en A85 richting Oban, om daar vervolgens op de camping van de Caravan & Camping Club aan de Lynn of Lorn. De route vandaag is prachtig door bergachtige bossen, en langs prachtige meren, echt de moeite waard.
Na een rustige nacht en een lange avond, je merkt hier al goed dat de avonden langer duren, het is om 23:00 uur nog gewoon licht, vertrekken we s'morgens richting Oban, hier fietsen we door het gezellige havenstadje. Vervolgens zetten we koers richting Fort Williams, hier zien we ook de eerst doedelzak-blazers, weliswaar kleine blazertjes maar ze scoorde in korte tijd een aardig zakcentje. Fort Williams is een leuk stadje aan Loch Linnhe. Even ten oosten van Fort Williams ligt het Ben Nevis gebied een mooi gebied om te wandelen of te fietsen, met aan het einde van het dal een waterval. Vanuit Fort Williams rijden we via de A830 richting Drumsallie en hier gaan we via de A861 weer in zuiderlijke richting, we vervolgen de A861 tot Lochailort, het is een prachtige route over smalle "one single track road" weggetjes maar gelukkig met prima passeerplaatsen, dus prima te bereiden met een camper. Bij Loachailort gaan we de A830 weer op, om vervolgens bij Arisaig links een klein weggetje in te slaan. hier overnachten we bij een klein strandje. De route die we vandaag hebben gereden is prachtig, je rijdt van de ene in de andere mooie omgeving, mooie uitzichten over het water, dan weer door "regenwoud achtige" bebossing en door de bergen, echt mooi.
Vandaag vertrekken we richting Isle Skye, we nemen in Mallaig de ferry (€34,-) naar Skye en rijden we richting de vuurtoren van Neist op het uiterste westpuntje van Skye. Het is weer een prachtige tocht door de mooiste landschappen. We rijden via A851, en A87 naar de A863 en uiteindelijk bij Lonmore gaan we de 884 op en deze rijden we uit tot het einde bij de vuurtoren. Bij de vuurtoren maak ik nog een wandeling naar de vuurtoren en in de hoop nog walvissen te zien vanaf de kust, helaas niets gezien en het begint te regenen, dus maar weer snel terug naar de camper. We rijden nog verder via de A855 tot vlak bij Staffin, hier staan borden "to de beach" langs de weg, we besluiten hier eens te kijken voor een overnachtingsplek. We vinden er een prima (W 6º12'252-N 57º38'201) overnachtingsplek in de luwte van de rotswanden en een prachtig uitzicht over de zee, ondanks het regenachtige weer.
We hebben heerlijk rustig geslapen, en als we wakker worden lijkt het lekker weer te worden. We vertrekken maar als snel valt het eerste buitje en zouden er nog paar vallen deze dag, maar over het algemeen een prima dag. We vertrekken weer uit Staffin en gaan richting Kyle of Lochalsh (A855). Halverwege maken we een tussenstop in Portree, een klein gezellig dorpje met een klein haventje en mooie gekleurde huisjes in de haven. Bij de bakker halen we rolls, scones en pancakes. Vervolgens weer verder in Kyle of Lochalsh maken we ook weer een stop, om even de lekkerneijen van de bakker te consumeren. Hierna gaan we bij Auchtertyre de A890 op en bij Strathcarron gaan we linksaf de A896 op, om vervolgens het rondje op het schiereiland te maken, het is weer een fabelachtige tocht over smalle bergweggetjes en langs mooie meren, het is verbluffend mooi, echt weer een toproute. Bij Applecross staan we in de baai, waar we een prachtige stek hebben in het gras met uitzicht over het water, en dicht bij een piepklein dorpje met 2 restaurantjes en een kleine buurtsuper, kortom perfecte locatie.
Prima geslapen, na het ontbijt nog even gefietst, en komen langs een "zalmrivier" en gaan dan op weg richting Torridon, om via de A896 bij Kinlochwe de A832 op te gaan. In Gairloch ga ik een whale-watch boottocht maken, helaas geen walvis te zien maar wel een paar zeehondjes. Eind van de middag gaan we via A832 en A835 richting Ullepool. Een leuk havenstadje met wat vertier in de vorm van winkeltjes en een haventje. We eten er fish&chips kopen wat hebbedingetjes. We tanken dure diesel en willen gaan slapen op de camping in Elphin, deze camping hebben we gemist en slapen uiteindelijk de op de parkeerplaats bij het park Bears, Bones and Bleak lands, niet het mooiste plekje maar ja het is niet anders.
Op zich goed geslapen vannacht, maar later bleek dat als je iets verder rijdt kom je veel mooiere plekjes tegen om te overnachten. Na douchen en ontbijt gaan we richting Loch Inver via de A837 naar Point of Stoer. Hier bij de vuurtoren kan je met mazzel walvissen zien vanaf de kant. Het is prachtig weer dus stoelen naar buiten en verrekijker bij de hand voor de whales. Tot de klok van drieen turen we het water af maar helaas, geen walvissen, dan toch nog maar wat kilometers maken. Via Drumbeg de B869 (witte weggetje) de A894 op. We slaan ff af om bij Kinlochbervie op de B801 te gaan kijken, dit viel tegen, dus door via de A838 naar Durness, we nemen de camping Sandparks ( W 4º 44'535-N 58º34'156). Voor £ 12,60, incl.stroom, sta je op met een prachtig uitzicht op de camping. Nu het nog mooi weer is maken we de BBQ nog aan, nu het nog kan.
Toen we vanmorgen wakker werden scheen de zon al weer volop. We vertrekken weer van de camping met het prachtige uitzicht en gaan richting Hope, bij Hope gaan we het "witte" weggetje op riching Altnaharra, dit is een behoorlijk smal weggetje maar de bekende "passing place" bordjes brengen steeds weer uitkomst. Bij Altnaharra gaan we de A836 op richting Tongue, je ziet hier het landschap veranderen van bergachtig en ruig naar meer heuvelachtig en glooiend. In Bettyhill doen we in de plaatselijke buurtsuper een paar inkopen waaronder enkele pie's. De pie's smaken echt perfect, dus hier ff een stop maken voor een pie. Vervolgens richting Thurso, dit is een vrij grote plaats met zowaar een echte winkelstraat, die hebben we al een paar dagen niet meer gezien. Na gefietst te hebben Thurso willen we kijken of bij de vuurtoren van Dunnet Head kunnen overnachten, nou dat gaat hier prima, prachtige plaats ( W 3º 22'592 - N 58º 40'238) met een magnifiek uitzicht over de kustlijn.
Vandaag zakken we alweer een stukje af richting zuiden, we gaan eerst nog langs in John o'Groats, het noordwestelijke puntje. Daarna gaan we via de A99 richting zuiden. In Wick hebben we een tussenstop gemaakt, hier was een coutryfair, waarbij allerlei landbouw machines tentoongesteld werden en allerlei lokale producten werden aangeprezen. Verder was er een veekeuring en een kermis, was wel een leuk dorpsfeest. We zijn ook nog even door het centrum gefietst en toen weer verder. Onderweg maken we nog een stop bij het Dunrobin Castle.In Dornoch maken we een volgende stop, dit is een heel gezellig dorpje met mooie oude pandjes. Hierna rijden we door naar Wilkhaven en overnachten bij de vuurtoren, met uiteraarde uitzicht over de zee.
Na een regenachtige avond, maar gelukkig niet zo heftig als in het zuiden van Engeland/Wales waar diverse overstromingen zijn, gaan we weer verder de A9 op richting Dingwall en dan de B9163 op naar Cromarty. Hierna via de A832 naar Rosemarkie/Fortrose om bij Chonorry Point bij de vuurtoren aan de Moray Firth te blijven staan. Hier zien een flinke school dolfijen voor de camper heen en weer zwemmen, echt een mooi gezicht. Onderweg zijn we nog even bij de farmshop gestopt bij Evanton, leuk zaakje waar ze allerlei lekkere hapjes verkopen.
Uiteindelijk gisteravond nog even naar een ander plekje gereden zonder bordje "no overnight parking", net even verder dan het plekje waar we gister stonden, en hier ( W 4º 07'369-N 57º 34'721) hebben we samen met nog een andere camper een rustige nacht gehad. Vanmorgen zijn we via de A862 richting Muir of Ord en Beauly gereden, en vervolgens richting Inverness. Hier hebben we wat boodschappen gedaan en zijn door het oude centrum gefietst. Het is een mooi gezellig klein stadje met mooie oude gebouwen. Na het bezoek aan Inverness gaan we richting Loch Ness (zouden we hem zien?) gereden. Uiteindelijk komen we uit in Fort Augustus, dit mooi klein dorpje met zijn mooie sluizen complex als grote trekpleister. We treffen het, als we aankomen gaan er net boten door de sluizen. Het is een spectaculair gezicht als je het verval zie wat overbrugt moet worden. Verder vind je er wat leuke winkeltjes rondom het sluizencomplex, waar we wat hebben rondgekeken. We overnachten op de camping net buiten Fort Augustus.
Het is vandaag prachtig weer, lekker zonnetje 23 graden, wat wil je nog meer. We vervolgen onze rit richting Fort William, we maken even een uitstapje de B863 richting Kinlochleven, en en zo rijden het rondje om de loch en komen we weer uit in op de A82 en om vervolgens richting Killin te rijden. Het is weer een mooie rit langs het water en door de bergen, met daartussen de prachtige dalen met uitgebreide wandelmogelijkheden. Onderweg maken we nog een tussenstop in Spean Bridge. In Killin aangekomen gaan we eerst naar de camping om voor de nacht alvast een plekje te hebben, net op tijd er zijn er nog 3 vrij. Aan het begin van de avond nog even naar het dorpje gefietst en bij de locale Falls een kijkje nemen. s'Avonds lekker buiten gegeten.
Als we wakker worden regent het, aan het einde van de morgen komt het zonnetje er weer bij. We gaan eerst via de A827 en de A84 richting Callander, net voor Callander gaan we rechtsaf de A821 op richting Aberfoyle. In dit dorpje nemen we een kijkje in de winkeltjes en kopen weer zo'n lekkere pie bij de plaatselijke slager. Er onstaat hier in Aberfoyle een echte vogelaar in mij, voor ik het weet heb een Eagle op mijn hand zitten, dit spektakel loopt allemaal weer goed af. We maken nog een fietstochtje en vervolgen onze weg richting Stirling. Hier gaan we de snelweg op richting Edinburg, hier slapen we op een camping, we zijn mooi op tijd en zo kan ik nog de tour-etappe zien die over de col'Abisque gaat, waar we vorig jaar zijn geweest.
Vannacht heeft het flink geregend, maar om een uur of 9 breekt de zon door, en het blijft tot ongeveer 16:00 uur droog, daarna weer flink wat regen. Vandaag gaan we Edinburg in, ik heb een route langs de toeristische route uitgestippeld die we rijden, daarna doen we met de fiets nog een klein stukje van de route. In de loop van de middag rijden we nog een stukje langs de kust richting Nort Berwick, hier overnachten we net buiten het dorpje op een mooi stekje langs de kust
Vandaag willen we alvast een begin maken met de terugreis. We rijden van North Berwick de A1 op en vervolgens via de A1107 en later weer via de A1 - South. In Bamburgh ga ik het Bamburgh Castle bekijken. Het ziet erg mooi uit, heel veel oude gebruiksvoorwerpen, zoals zwaarden, pistolen, geweren, serviezen enz., die in mooie kamers en zalen tentoon worden gesteld. Uiteindelijk als je helemaal rond ben in het kasteel wordt je via de martelkamer naar de uitgang geleid, het is de moeite waard om hier een kijkje te nemen.