Portugal - Noordkust
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Het is zover, we gaan voor de eerste keer met de Carver weg. Na het werk vertrekken we richting het zonnige zuiden, tenminste dat hopen we, de vooruitzichten zijn goed. We willen in Frankrijk onze eerste overnachting maken, en rijden via Breda, Antwerpen, Gent het Franse land binnen. Bij Arras gaan we de snelweg af en rijden naar de camperplaats van Doullens. Hier overnachten we, het is een kleine plaats voor 4 campers, bij aankomst staan er al 5 campers, 4 op de camperplaats en 1 op de parkeerplaats er tegenover, hier gaan wij ook staan. We kijken nog even naar de tv gaan dan lekker plat.
We hebben vannacht redelijk geslapen, je hoort op de camperplaats wel wat verkeer rijden, maar heel storend is het niet. Na het ontbijt rijden we weer door, het is direct in de ochtend al mooi weer en het zonnetje schijnt dehele dag.. We hebben besloten om niet via de tolwegen te rijden. Dit is wel even wennen, want we zijn gewend om via de snelweg naar ons reisdoel te rijden. We rijden via Rouen, Evreux richting Chartes. Vanaf hier nemen we de N10 richting Tours. Bij Tours nemen we de tolweg richting Poirtiers, en vanaf hier weer de tolvrije N10. De reis verloopt heel voorspoedig en dus besluiten we om door te rijden naar Capbreton. Onderweg filosoferen we al wat op welke plek we gaan staan op de plaatselijke camperplaats, maar bij aankomst bleek dat we niet zo veel keuze hadden, ik denk dat er al 100 campers stonden. We vinden nog wel een plekje, eten wat en kijken nog even bij de zee en gaan op tijd naar bed.
We blijven vandaag een dagje staan. Als we wakker worden schijnt de zon al volop, het belooft weer een mooie dag te worden. Om 9 uur komt de bakker al toeterend de camperplaats op rijden en al gauw staat er een behoorlijke rij mensen voor een vers stokbroodje en croissantje. Aan het eind van de ochtend fietsen we naar het stadje en in de haven kopen we een lekker visje. 's Middags zitten we heerlijk in de zon, fietsen nog een rondje, al met al een perfecte zonovergoten dag. Het voorjaar is hier al begonnen, je ziet het ook aan de bomen en struiken, die zijn al volop aan het uitlopen en bloeien mooi.
Na een rustige nacht vertrekken we uit Capbreton richting Portugal. We gaan vanaf de Spaanse grens de tolweg op, achteraf hadden we beter vanaf Capbreton dit kunnen doen, want het houdt nogal op dit laatste stuk binnen door. Vanaf Donastia San Sebastiaan nemen we de N1 richting Miranda de Ebro, hier weer de snelweg op richting Burgos, Valladolid, Zamora en zo richting Braganca. We overnachten op de parkeerplaats onder bij de kasteelmuren. Het is de hele dag mooi weer en als we tegen de avond aankomen is het nog een heerlijke zwoele voorjaarsavond.
Prima geslapen vannacht, alleen af en toe wat hondengeblaf. Na het ontbijt in het park loop ik nog even naar het kasteel. Het is een prachtig gerestaureerd kasteel met een kerkje. Je kan er mooi over de kasteelmuren lopen, je hebt dan een prachtig uitzicht over de heuvels en de stad Braganca. Om een uur of negen rijden we weg de N103 op richting Chaves. Het is een prachtige route door de heuvels en door Parc de Montesinho. We dachten in Chaves op de overnachtingplaats te overnachten, maar er hing een groot bord met de welbekende camper erop met een dikke streep erdoor. Dus de N103 maar weer op, op zoek naar een plekje om te overnachten. Bij Penedones (N 41°45.409'-W 7°48.569')  heb je een picknick plaats, hier gaan we ff kijken en besluiten om er te overnachten. Je staat er heerlijk rustig en heb mooi uitzicht over het meer, bij het picknick plaatsje is een kraan om water te tappen. Aan de overkant van het meer zien we de brandweer druk doende met een bosbrandje te blussen waar we er vandaag al aardig wat van gezien hebben.
Het overnachtingsplekje was muisstil, we hebben niets gehoord. De bosbranden aan de overkant van het meer zijn geblust of vanzelf uitgegaan. We ontbijten en pakken nog wat gietertjes water bij het BBQ-huisje op de picknickplaats en vervolgen onze route op de N103. Al snel krijgen we een sms-je dat we onze mail moeten lezen, dus zoeken we zo snel mogelijk een internetcafé. In een dorpje vragen we of er één is, maar helaas, we moesten 4 km. verder zijn in Vieira do Minho. Hier vragen we weer naar een internetcafé en worden verwezen naar de bibliotheek, hier hebben we onze mail gelezen, het was nog gratis ook, helemaal perfect. Het mailbericht was niet leuk maar we gaan weer terug naar het "groene" weggetje (N304) richting Geres. Het is een prachtige route met mooie vergezichten en mooie meren. In Geres dachten we naar de kuuroord te gaan, maar helaas.....gesloten!! Dus gaan we weer terug richting de N103 en vervolgen we onze route richting Braga. Het is de hele dag alweer prachtig weer, geen wolkje aan de hemel. We stellen TomTom in op de Bom Jesus kerk. We parkeren aan de voet van de trappen (N 41°33.265'-W 8°22.885')die naar de kerk lijden. Ik klim alle trappen naar boven en bekijk het hele complex en de kerk, het ziet er prachtig uit, mooi aangelegde tuinen mooie kerk. Het is echt de moeite waard. s' Middags gaan we nog een keer met het kabelbaantreintje, dit is oudste kabelbaan in de wereld die alleen gebruik maakt van de zwaartekracht van water, dankzij twee watertanks die dienst doen als contragewicht. We blijven hier overnachten en hebben s'avonds vanuit de camper een prachtig uitzicht over de verlichtte stad. 
Het begint (gelukkig) eentonig te worden, maar ook nu lijkt het weer een prachtige dag te worden. We vertrekken na het ontbijt richting de kust. We rijden via de N103 en komen in Esposende uit. We blijven hier lekker van het mooie weer genieten en staan eerst een poosje aan de boulevard en verkassen later naar de parkeerplaats bij de vuurtoren. We hebben een paar broodjes gehaald en ik ben s'middags nog ff in de bibliotheek geweest om mijn mail te lezen. Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen zag ik bij het tegenovergelegen restaurant dat je gratis gebruik kon maken van internet, dus ff geprobeerd en dit werkte prima. We hebben ze dan ook nog maar ff gespekt door er een ijsje te eten.
Na een lekker dagje in Esposende gaan we noordwaarts, we rijden via de N13 richting Viana do Castelo. Hier doen we een paar boodschapjes. We vervolgen de N13  en bij Afife gaan we een zijweggetje in richting de kust. Zonder dat we het weten is hier een overnachtingsplek, voor zo'n 10 campers. dit is net voor de parkeerplaats op het duin. Wij parkeren omdat het nu nog lekker rustig is op de parkeerplaats zodat we een magnifiek uitzicht hebben op zee. Het is een mooi stekkie, prima verzorgd strandje met 2 restaurantjes en een winkeltje. We maken er een dagje strand van met alweer een schitterende dag, alleen maar zon, zon en nog eens zon.
Als we wakker worden zien we verschillende mensen met hun emmertje het strand op gaan, om mosselen te zoeken. Wij besluiten om ook de stoute schoenen aan te doen en er ook eens een paar te gaan zoeken. We vinden ze al snel op de drooggevallen rotsen en nemen er een stuk of 30 mee met de bedoeling om ze s'avonds te gaan proeven. We vervolgen onze route richting noorden. Bij Caminha bestaat de staatgrens met Spanje uit een rivier genaamd Rio Minho, deze rijden we langs tot Sao Pedro de Torre. Hier gaan we het binnenland in weer naar het zuiden via de N201 tot Braga. Bij Braga nemen we de 101 naar Guimaraes door naar Amarante. Het eerst gedeelte tot Braga was wel een mooi stuk om te rijden, het stuk vanaf Braga vonden we een stuk minder, dus besloten we om de snelweg op te gaan en richting Porto te gaan. We overnachten in Espinho net ten zuiden van Porto. Het weer was trouwens weer als vanouds een dag met alleen maar zon. De mosselen smaakten trouwens prima, dus bij een volgende gelegenheid gaan we voor meer mosselen.
We maken s' morgens eerst de camper ff een beetje schoon en vertrekken dan weer uit Espinho. We gaan de N109 op richting Ovar en hier gaan we de N327 op. Vanaf hier begint zo'n beetje het schiereiland bij Aveiro. Het waait erg hard, te hard, je ziet overal zandstormen en enorme stofwolken voorbij stuiven. We rijden helemaal naar het zuidelijkste puntje, het is een mooie route langs het water en je ziet hier heel wat collega-camperaars. Maar ja, het blijft maar hard waaien en besluiten om terug te rijden naar Furodouro en gaan hier achter een flat gebouw lekker uit de wind staan. Bijkomend voordeel van dit plekje was dat ik ook nog kon internetten. 's Middags proberen we nog even te fietsen door het centrum maar het is te gek met de wind, laat staan aan de boulevard, je wordt er echt gezandstraald, dus wegwezen.
We hebben vannacht, ondanks de keiharde wind, lekker rustig achter een flatgebouw, uit de wind, kunnen slapen. Het is zomertijd geworden dus vanavond een uurtje langer licht. De wind is wel een beetje minder geworden, maar gedurende de dag toch weer aangetrokken. We rijden via de N109 richting Aveiro, onderweg zien we een bordje "camper servico" dus wij er even naar toe. We komen uit bij Bico in de buurt van Murtosa en maken gebruik van het servicestation, ziet er keurig en nieuw uit. In Aveiro parkeren we op de overnachtingplaats en gaan met de fiets het stadje in. Het zou het Venetie van Portugal moeten zijn, maar dat vonden wij een beetje tegenvallen. We laten Aveiro voor wat het is en gaan naar de kust. We rijden tussen de zoutwinningsgebieden door en rijden eerst door Praia de Barra, er staan heel veel campers. Wij rijden nog een stukje door en blijven in Costa Nova hangen. Het waait inmiddels weer flink en de zandstormen zijn niet mis. We bezoeken de vismarkt en zoeken een beschut plekje uit de wind, vlak bij de duinen. Het was weliswaar wat frisser vandaag maar toch weer prima weer.
De wind is gelukkig weer gaan liggen. We gaan via het kustweggetje door naar Praia da Mirra, vervolgens naar Praia Quiaios, dit dorpje was helemaal verlaten en wij gaan dan ook weer snel verder. We houden vervolgens de Cabo Mondego aan, hier heb je een prachtig view-point over de kustlijn tot Praia de Tocha, dit is zo'n 15 km. kustlijn. Ook heb je een prachtig uitzicht over het landschap, de moeite waard om er even naar toe te rijden, je kan er zelfs overnachten. Dat doen wij niet, wij rijden door de Pijnboombossen van Buarcos naar Figueira de Foz. Hier overnachten we op de camperplaats aan het eind van de boulevard, bij de riviermonding.
Vandaag is het plan om het binnenland weer een stukje in te trekken. We gaan vandaag weer verder de N109 op richting Leiria en slaan al gauw af de N342 op richting Pombal. Hier gaan we de IC8 op richting Ansiao, dit is een saaie weg en gelukkig kunnen we er weer snel af de N110 op riching Tomar. Deze weg is weer mooier, je rijd er langs veel vijgenboomgaarden en wijngaarden. Bij Pussos hebben we op de picknick plaats langs de weg geluncht en water getankt. Bij Tomar gaan we de N113 op richting Fatima. In Fatima aangekomen bekijken we de Basiliek en de vele winkeltjes met religieuze souvenirs. Volgens de brochure van de Tourist Information komen hier 4 miljoen mensen per jaar naar dit bedevaartsoord. We overnachten op één van de enorme parkeerplaatsen. Bij de Tourist Information kan je 15 minuten gratis internetten.
Als we s 'morgens wakker worden is het nog maar 1 graad buiten, je kan zien dat we wat hoger staan. Maar de zon komt al snel op en dan warmt weer lekker snel op. We gaan weer richting kust. We maken eerst een tussenstop in Batalha, hier bekijken we het plaatselijk klooster en maken gebruik van het servicestation welke prima is uitgerust. s' Middags gaan we een paar uur bij Praia Aqua de Maderos staan, dat is het eerste strandje ten zuiden van S. Pedro. Aan het eind van de middag rijden we door naar Nazare, een gezellig toeristisch visserstadje. Hier wordt de vis nog door de vrouwen op het strand gedroogd en er lopen hier nog veel vrouwen in klederdracht, beetje aparte bollige rok met een "kleedje" om het hoofd.  We besluiten om in Sitia te gaan slapen. Vanuit hier heb je prachtig uitzicht op de stad Nazare met zijn haven.
Als we wakker worden ga ik eerst ff naar de Padeiro om lekkere verse broodjes te halen. Na het ontbijt kopen we nog lekkere verse noten en gedroogde vruchten bij de stalletjes in het gezellige centrum van Sitia. We vertrekken richting Alcobaca om via het vestingstadje Obidos nr Cabo Carvoeiro bij Peniche te gaan. Bij het vestingstadje Obidos is een camperplaats met service (€ 2,50). In de loop van de middag komen we in Peniche aan, en rijden door tot Cabo Carvoeiro bij de vuurtoren. Als het rustig weer is, en dat is het vandaag, kan je hier prachtig overnachten op de kliffen met supermooi uitzicht over de zee en de voor de kust liggende "granieteilanden". De rotskusten hebben door de jaren heen prachtige vormen gekregen, het is echt de moeite waard om hier een poosje te vertoeven. Voor de kust staat een grote rotspunt welke stoer de wind en golven weerstaat. Het is trouwens vandaag voor het eerst een halfbewolkt dag, met zo'n 18 graden, het blijft gewoon lekker.
We zijn alweer 2 weken onderweg! Als we wakker worden is het bewolkt, maar gelukkig komt het zonnetje er zo af en toe ook bij, waardoor het toch weer lekker weer is. We gaan verder via de kustweg de N247.  Bij Praia de Sta.Cruz stoppen we op een een mooi plekje waar je een fantastisch uitzicht hebt over de kustlijn en het dorpje die dezelfde naam heeft als het strandje. Rond 16:00 uur komt er weer bewolking vanuit zee en besluiten we om nog een stukje verder te gaan en kijken of we een geschikt plekje kunnen vinden in Ericeira. Dat valt niet mee! In het centrum zien we een grote Chartago camper die door aanwijzingen van de plaatselijke bevolking wordt bevrijd uit de nauwe straatjes. Wij gaan door naar Mafra, hier staat een enorm paleisklooster. Aan de bouw hebben gedurende 13 jaar 50.000 mensen gewerkt door de opdrachtgever van Johan V "de Grootmoedige", nou dat kan je wel zien aan de het enorme complex. We overnachten op de parkeerplaats naast het klooster, een mooie plek onder de bomen met uitzicht op het "stulpje".
Gisteravond kregen we nog onverwacht een demonstratie van de lokale brandweerjeugd te zien. Het leek wel of ze voor "een soort groots onthaal van iemand" aan het oefenen waren. Netjes marcheerden ze heen en weer onder begeleiding van tromgeroffel. Vanmorgen is het helmaal bewolkt en rijden we verder. We zetten koers richting Sintra, Het viel daar niet mee om in het centrum te komen, de straatjes zijn te smal, dus gaan we door. We rijden door de heuvels en het prachtige landschap naar Praia Grande, dit ligt ten westen van Sintra. Hier drinken we ff koffie en hebben zowaar WIFI van die anderhalve tent die er staat! Ik check even m'n mail en doe een update van mijn site. We vervolgen onze weg langs de kust en gaan naar Cabo da Roca, dit is het meest westelijke puntje van het vaste land van Europa. Het is mooi stekkie om even te kijken met prachtig uitzicht over zee. We  overnachten net voor Cascais aan de kust en zitten 's middags nog lekker in de zon.
Vandaag gaan we naar de hoofdstad Lissabon, het is weer mooi weer. We rijden via de kust verder richting Lissabon. In Cascais fietsen we door het oude centrum en haventje en vervolgens gaan rijden we door naar Lissabon. Onderweg drinken we nog een bakkie op een mooi stekkie aan de kust. Eenmaal in Lissabon aangekomen kunnen we de camper prima parkeren bij de Torre de Belém en Padrao dos Doscobrimentos. Met de fiets gaan we deze van dichtbij bekijken, het is indrukwekkend om ze van dichtbij te zien. En dan de enorme brug over de Taag, genaamd Ponte 25  de Abril, ook zo indrukwekkend hoog. Kortom er leuk om te zien. Halverwege de middag gaan we over de Ponte de 25 Abril om in Fonte de Telha aan het strand wat uit te rusten en te overnachten.
We verlaten het stoffige Fonte de Telha en gaan richting Cabo Espichel. Dit is een bedevaartsoord, met een prachtig uitzicht over de baai richting Lissabon en het binnenland. Het kerkje is te bezichtigen, het is klein met veel goud, is mooi. Voor de rest is er aan het bedevaartsoord zelf niet veel te zien er staan nog wat kleine kapelletjes maar zijn slecht bij gehouden. Vanaf de kliffen heb je mooi uitzicht op het knalblauwe water. Vervolgens gaan we richting Sesimbra, hier dachten we een visje te eten, maar in dit dorpje kan je je fiets nog niet parkeren, laat staan een camper. We rijden door het natuurpark Serra da Arrabida richting Setubal, het is een mooie route langs de kust met uitzicht op mooie witte baaitjes, het valt met de camper niet mee om er bij te komen, behalve bij Outao is een vuurtoren en daar kan je met de camper bij het water komen. Na Setubal gaan we naar Palmela, en blijven bij het "view-point" naast het kasteel slapen, je heb hier prachtig uitzicht over Setubal en het schiereiland Penin Sulla de Troia.
We gaan vandaag weer een klein stukje naar het noorden. We rijden via de 379 naar Moite en vervolgens richting Montijo. We drinken in Alcochete koffie aan de drooggevallen Taag, met uizicht op de bruggen van Lissabon. We vervolgen onze route via de N118 naar Porto Alto en vervolgens via Vila Franca, naar Cartaxo. Ergens voor Cartaxo zagen we in de masten van de hoogspanningskabels enorm veel Ooievaarsnesten die ze daarin hadden gebouwd. s' Middags kunnen we nog een paar uur heerlijk in de zon zitten.
Helaas is het alweer zover, we gaan weer richting Nederland. We gaan bij Abrantes de snelweg op en rijden richting Spanje. Via Salamanca, Valladolid richting Burgos. De route is mooi door het Spaanse heuvelland, erg afwisselend. We zien heel veel stieren en ooievaars onderweg.  Net voor Burgos nemen we de afslag naar het gehucht Caleda del Camino, het is een echt gehucht een kerk een kroeg en dan houdt het op. We slapen naast het cultureel centrum en het dorpspleintje. Er is internet beschikbaar dus ik doe even een update naar m'n site. Het is weer de hele dag prachtig weer geweest met zo'n 20 graden, hoelang nog????
We gaan richting Frankrijk, en vertrekken bijtijds. In Spanje verloopt het allemaal soepel totdat de Franse grens in zicht komt, eerst al bij de grensovergang en later bij de eerste tolpoortjes file. Dit hebben we de afgelopen 3 weken niet meer meegemaakt. Maar uiteindelijk arriveren we om ongeveer 13:00 uur in Capbreton op de camperplaats. Het weer is nog prachtig dus kunnen we nog lekker relaxen. Tot op heden hebben we de hele vakantie nog geen regen gehad, aan het begin van de avond komen er wel donkere wolken opzetten, we zien wel hoelang we het droog houden, dit hebben we in ieder geval te pakken.
Het heeft voor het eerst een beetje geregend deze vakentie. We vertrekken verder richting Nederland, het begint al snel weer te regenen. Aan het eind van de middag arriveren we i Cloyes sur le Loir, een klein gezellig Frans dorp. Het is inmiddels droog geworden en gaan plat voor de laatste etappe.
Vandaag doen we de laatste etappe naar Nederland, het is redelijk druk op de weg, dus  besluiten we om de A28 te blijven volgen. Bij Cap Blanc Nez maken we een tussenstop en rond de avond gaan we door naar Nederland, het was vandaag lekker weer om te rijden halfbewolkt en niet te warm.