Portugal Algarve 2010
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Het is zover, we gaan de oktober-reis maken, dit jaar gaan we naar Zuid Portugal. We vertrekken rond de middag, de reis loopt voorspoedig totdat we bij Parijs in een dikke file duiken en een uurtje vertraging oplopen. Uiteindelijk arriveren we nog net voor het donker wordt in Lailly en Val op de plaatselijke camperplaats, welke gelegen is achter de kerk van het kleine dorpje. Het is een mooie camperplaast met alle voorzieningen en dat alles is ook nog gratis ook.
Na een rustige nacht, halen we ons eerste croissantje bij de bakker, ontbijten en zetten koerst richting Capbreton. We nemen tot Poittiers de tolweg en vanaf hier de N10 die deze keer extra rustig is omdat vrachtverkeer boven de 7,5 ton niet was toegestaan i.v.m. werkzaamheden op de N10. Het loopt allemaal voorspoedig en halverwege de middag arriveren we op de camperplaats van Capbreton, we zoeken een plekje en genieten van het heerlijke weer. De golven op de zee zijn echt heel hoog, dus hoogtij dagen voor de surfers, die dan ook rijkelijk zijn vertegenwoordigd en hun capriolen vertonen op de golven.
Gezien het feit dat de weervoorspellingen voor Spanje en Portugal niet zo gunstig en voor Capbreton wel gunstig, besluiten we om nog een dagje te blijven staan. We fietsen een keer naar het dorpje en de rest van de dag blijven we lekker van het weer genieten bij de camper.
We besluiten om vandaag door te reizen naar Portugal, we rijden via de winderige Pyreneeën richting Burgos, Vallodolid, Salamanca, Guarda en uiteindelijk naar Escalos de Baixo. Zodra we de Pyreneeen uitrijden begint het te regenen, bij de Portugese grens begint de lucht een beetje lichter te worden. Uiteindelijk als we aankomen in Escalos de Baixo is het weer lekker weer. Op de camperplaats worden we hartelijk ontvangen door de Nederlandse eigenaar, en hij wijst ons een plekje. Het is een camperplaats in heen gehucht waar niet veel te beleven is, maar ja wij overnachten alleen maar en gaan dan weer verder.
Dubbelklik om deze tekst te bewerken
Na de formule 1 race vertrekken we naar Castelo Branco. Hier bekijken we de tuinen van het voormalige bisschoppelijk paleis "Jardin do Antigo Paco Episcopal" We zien er processie beelden van notabelen uit vroegere tijden. We rijden verder via Vila Velhade Rodao naar Nisa. Hier is een markt gaande en kopen er een portie Churro's. We vervolgen onze route richting Marvao, dit is een dorp op een puntje van een granietrots. Het is een mooi oud dorpje met een kasteel erbij. In het dorpje vind je hele kleine straatjes met kleine huisjes waar de laatste bewoners een paar noten en kastanjes proberen te verkopen. Het kasteel is mooi, je kan een mooie wandeling maken over de kasteel muren waarbij je aan alle kanten een mooi uitzicht heb over de landschappen. We slapen langs de muren van het dorpje met ook weer een prachtig uitzicht.
's Morgens als we wakker worden zien we direct een prachtige zonsopkomst. We vertrekken richting Evora. Bij Portalegre halen we een paar flessen melk. Vervolgens nemen we de N18 naar Estromar, een hartstikke mooi stadje, keurig, en netjes schoon. We bekijken de mooiste pousada van Portugal. In Evora vinden we de overnachtingsplek die op internet wordt genoemd, het ziet er niet echt mooi uit, maar ja we parkeren bij een paar andere campers. Aan het eind van de middag fietsen we door het centrum en nemen een kijkje in de Capella dos Ossos, dit is een kapel met schedels en beenderen van 5000 overledenen., een beetje luguber, maar ja dit zie je ook niet elke dag. In tegenstelling tot vele verhalen, viel Evora ons wat tegen, maar ja ieder zijn smaak zullen we maar zeggen.
Vandaag gaan we richting de kust. We gaan eerst via de N114 richting Montemor, daar pakken we de N253 naar Alcacer, hier fietsen we door het dorpje welke mooi aan een rivier ligt. In deze regio zie heel veel rijstvelden, wel apart rijstvelden in Europa. De boeren zijn druk aan het oogsten. Daarnaast lijkt het wel de ideale wereld voor ooievaars, er zitten er hier wel heel veel. Bij Torre gaan we een uurtje aan het strand liggen, een enorm strand die we moeten delen met een visser en een dode dolfijn. Uiteindelijk rijden we door naar Sines, een havenstad, waarbij de zeeschepen direct vanuit zee kunnen afmeren in de zeehaven, is wel een apart gezicht t.o.v. onze havens in Nederland.
We hebben ondanks dat we dicht bij de openbare weg stonden een rustige nacht gehad. Als we wakker worden en naar buiten kijken belooft het een mooie dag te worden. We rijden een klein stukje verder en komen bij een strandje uit net voor Porto Covo, hier brengen we de dag door op het strand. Het is echt een super dag lekker zonnetje, windje, mooi stekkie.....prima!!!! Nadat we de "koperen ploert" in de zee hebben zien zakken rijden we nog door tot Porto Covo. Bij binnenkomst van het dorp heb je direct een grote plek waar al diversen campers staan, wij zoeken een plekje en gaan op tijd pitten.
De eerste volle week zit er al weer op. We gaan eerst even een paar broodjes halen en een paar boodschappen. We vragen bij de Touris-Info waar we water kunnen laden, bij het park achter een gebouwtje zou een kraan moeten zijn. We fietsen er even langs om dit te checken, en ja hoor, dus we halen de camper op en gooien onze watertank vol. We vervolgen het landweggetje naar Vila Nova de Milfontes en komen uiteindelijk bij de baai/monding van de rivier, het is er prachtig, mooi strand, heerlijk weer en parkeerplaats op 10 meter, dus ideaal. Het gevolg is wel dat we hier de hele dag blijven en lekker op het strand vertoeven, kortom een echte vakantiedag. 
Na een aantal dagen aan de kust gaan we vandaag weer het binnenland in, ons doel is Monchique. We rijden eerst richting Odemira en vervolgens de N123 op richting Milharadas om vervolgens zuidwaarts de N236 op te gaan. Bij Santa Clara a Velha gaan we de N393 op richting stuwmeer. Daar aangekomen drinken we een bakkie in alle rust, je hoort hier helemaal, maar dan ook helemaal, niets.....echt stil dus. Je heb vanaf hier een prachtig uitzicht over het stuwmeer.
We vervolgen onze weg richting Monchique, in Monchique maken we op de fiets nog een heel klein rondje. Vervolgens rijden we door naar de camperplaats die toch wel zo'n 8 km ten zuiden van Monchique ligt. Eenmaal aangekomen krijgen we een plekje toegewezen en maken gebruik van de aanwezige Wifi, ff mail lezen enz....enz...
Het is zoals alle nachten tot op heden weer heel vochtig zelfs zo vochtig dat het water van het dak loopt als we wegrijden van de camperplaats. Maar het weer ziet er weer vertrouwd uit, lekker nazomer weer, tot op heden is het perfect weer. We nemen de N226 naar het zuiden en bij Porto de Lagos nemen we de N269 richting Silves. In Silves hebben we vlak bij het centrum geparkeerd en om met de fiets een bakker te zoeken. Als we in de kleine straatjes van het centrum aankomen blijkt er een soort van markt te zijn waar de regionale producten worden verkocht, groente, noten enz..., uiteindelijk vinden we een bakkertje, waar we lekkere broodjes hebben gekocht. We vervolgen onze weg richting Sao Bartolomeu de Messinas, hier bekijken we in het centrum de fonteinen, was wel aardig. Aan het eind van de middag rijden we door via Alte naar Quarteira, dit licht net onder Loule, hier overnachten we aan de kust op een groot open ruimte direct aan het strand, niet zo'n fraaie plaats maar ja om te overnachten prima. We fietsen nog wel een stukje langs de kusten en komen uit in de jachthaven van Villamoura, nou je heb campers en campers maar als je door de jachthaven hier fietst dan heb je jachten en jachten en ......superjachten, niet normaal. Het is trouwens wel heel leuk om hier een fietstochtje te maken langs de mooie boten, winkeltjes en vele terrassen.
s'Morgens vroeg horen we de buurman al, hij is zijn camper aan het droogmaken na wederom een vochtige nacht. We ontbijten en vertrekken weer richting Loule, hier wassen we de camper bij zo'n Car Wash centre, het is een hele goeie, met veel sop en goed heet water, de Carver ziet er weer gelikt uit als we wegrijden. We gaan richting Sao Bras de Alportel, hier gaan we de "rode met groene" weg op richting noorden en bij Barranco Velho gaan we rechtsaf de N124 op. Onderweg maken we een tussenstop en lunchen in alle rust (dus echt stil) en blijven er nog een poosje hangen. Uiteindelijk rijden we via de IC 27 en willen bij het stuwmeer van Odeleite overnachten, maar helaas daar is geen mogelijkheid, dus besluiten we om door te rijden naar Vila Real de St. Antonio en daar te overnachten. Eenmaal aangekomen valt de camperplaats/overnachtingsplaats tegen en rijden we door. We komen uiteindelijk uit in Monte Gordo, hier overnachten we aan de rand het dorp vlakbij de duinen en dus dicht bij het strand.  Het is vandaag een echt zomerse dag, we hebben 26 graden op de thermometer gehad, dus ......echt lekker.
Vanwege het feit dat we lekker dicht bij het strand staan en het weer heerlijk weer belooft te worden blijven we een dagje staan in Monte Gorde. 's Morgens zoeken we eerst een bakkertje en kopen een paar lekkere broodjes. De rest van de dag doen we lekker rustig aan een beetje op het strand en rond de camper lekker relaxen. Ik fiets nog wel ff naar Vila Real de Sta Antonio.
Als we s'morgens wakker worden is behoorlijk koud, 9 graden volgens de buiten temperatuurmeter. Maar gelukkig komt het zonnetje als snel door en in no time is het weer heerlijk. We rijden na het ontbijt richting Tavira, en belandde in Sao Pedro Sta Luzia en vinden vlak bij het treintje naar het eiland voor de kust. Ik fiets nog naar Tavira om mijn mail te checken Verder fietsen we s'middags nog door het dorpje Sao Pedro Sta Luzia en doen lekker rustig aan en genieten van de rust en het mooie uitzicht.
We hebben gisteravond ontdekt dat we op één of andere manier geen warm water hadden. Na een tip vanuit NL is het probleem opgelost. We rijden uiteindelijk in de middag naar Albufeira en dan de wijk Gala, hier vinden we bij een strandje een mooie schoon plekje om te staan. In de avond sluit komt er een nog een Engelsman bij, die kennelijk vaste klant is op dit plekje want hij krijgt stroom van een aantal bouwvakkers die er aan het werk zijn. Enne....voor wat het weer betreft, het wordt eentonig maar weer prachtig weer.
Na een rustige nacht vertrekken we richting Albufeira, hier zijn we in onze jonge jaren als eens met vrienden geweest. Maar wat is dat een grote stad geworden zeg..... alleen het poort naar het strand en het postkantoor herkende ik nog. Na Albufeira rijden we door naar Armacao de Pera, hier gaan we eerst bij het service station aan langs de N125 bij de camper dealer die er zit. Hier kan je tegen geringe kosten je service doen. Vervolgens rijden we naar het dorp Armacao de Pera hier kijken we eerst bij het voetbalveld of we daar een plekje kunnen vinden, maar besluiten om door te rijden naar de plek op de rotsen met uitzicht op zee. We vinden een mooi plekje naast een ander Nederlandse camper. Het strand ligt op een paar stappen lopen, dus in de middag lekker naar het strand. Aan het einde van de middag eten we een lekker visje in het strandtentje en gaan terug naar de camper. Bij de camper aangekomen probeer ik de sleutel in de deur te doen maar....... de sleutel past niet meer, er is ingebroken. Na de formele afhandeling op het politiebureau verkassen we naar de camping. Vanwege het feit dat we de deur vanaf de buitenkant niet meer op slot kunnen doen besluiten we om de terugreis eerder te aanvaarden en gaan we morgen zoals het er nu uitziet terug richting Nederland. Wat als een mooie dag is begonnen eindigt een beetje met een domper.
We hebben vannacht op de camping in Armacao de Pera geslapen. Vannacht nog wel wakker geweest vanwege mensen die op de camping liepen. Toen we s'morgens aan het ontbijt zaten verschenen 2 agenten, dus vannacht toch wat gebeurd kennelijk? We besluiten om alvast een stukje richting noorden te rijden. We overwegen nog om via Zwitserland terug te rijden i.v.m. de stakingen in Frankrijk, maar besluiten maar om gewoon via de kortste route te rijden. We rijden via Beja, Evora naar Elvas. Hier maken we een tussenstop bij de schitterende stadsmuren, we eten ook wat en besluiten nog een uurtje door te rijden naar de camperplaats in het Spaanse Caceres. We komen dwars door het centrum heen waar nog een drukte van jewelste is, ziet er gezellig uit, mooi en schoon centrum. Uiteindelijk komen we op een prima camperplaats bij de sportvelden waar een goeie stroomverzorging en service mogelijkheden aanwezig zijn.
We vertrekken om 8:00 uur, het is nog stil in de stad, we zitten vrij snel op de snelweg. We rijden eerst door het bergachtige gebied ten noorden van Caceres en later door de enorm uitgestrekte vlaktes met mooie vergezichten. We rijden via Salamanca, Burgos naar het welbekende Capbreton. Volgens mij is Capbreton de camperplaats waar we meest hebben overnacht, het is dan ook een prima plek, dicht bij het strand, leuk centrum in de buurt en een bakkertje 's morgens die de verse croissantjes komt brengen, prima dus.
We vertrekken 's morgens vroeg om 7:30, gaan eerst in het centrum nog even bij het bakkertje aan om een lekkere broodjes te scoren en gaan richting Bordeaux in de hoop we diesel kunnen tanken onderweg. Het regent, voor het eerst nadat we op de heenweg in Spanje reden. Het lijkt met het tanken aanvankelijk mee te vallen, maar naar verloop van tijd zien we de eerste rijen bij de benzinestations verschijnen. Wij tanken net voor de Vivonne bij een supermarkt, we drinken na het tanken nog een bakkie koffie en wat denk je......het benzinestation wordt gesloten....net op tijd dus. Wij hebben weer een vollen tank en gaan verder. We willen in Lailly en Val gaan overnachten, hier hebben we de eerste nacht ook overnacht. We willen voor we in Lailly en Val zijn de tank vol hebben.......maar dat valt vies tegen op de snelwegen geen diesel meer, het laatste stuk binnendoor naar de camperplaats alles gesloten, wel een stuk of 6 benzinestations aangedaan, helaas dus, we zien morgen wel. Bij de camperplaats aangekomen blijkt er een wielerwedstrijd te zijn waardoor we niet op de camperplaats kunnen overnachten, dan maar door naar Beaugency. Hier nog op politiebureau gevraagd of er ergens getankt kan worden....nee hoor, autoroute was het antwoord. 's Avonds besluiten we om vannacht heel vroeg te gaan rijden.
We zijn gisteravond om na Studio Sport (PSV-Feyenoord 10-0, hihi) naar bed gegaan, om 2 uur vertrekken we in hoop op de snelweg een pomp te vinden waar we kunnen tanken, de 1e helaas, de 2e helaas, maar er is een loopbrug naar de andere kant van de snelweg, dus ik vraag aan die jongen hebben ze daar wel diesel, Qui zei hij, dus ik zeg tegen hem dan loop ik wel met mijn jerrycan heen en weer, helaas de loopbrug is 's nachts dicht. Dus besluiten we om er dan maar heen te rijden, nadat de jongen van het benzinestation voor de zekerheid zijn collega nog had gebeld of er nog diesel was. Wij snel verder, volgende afslag eraf en weer terug, en ja hoor we kunnen tanken, dus de tank tot zijn nek gevuld en weer verder om er weer bij de volgende afslag om te keren. Met een volle tank kunnen we nu met een gerust hart naar België rijden. Zonder deze tankbeurt zouden we voor zo'n 1oo km diesel te kort hebben gehad, dus prima afgelopen. Onderweg zien we nog wel diverse benzinestations die geen diesel meer hadden, vooral in het midden van Frankrijk, des te meer we naar het noorden kwamen des te vaker kon je weer diesel tanken. Uiteindelijk zijn we om 5 uur weer gestopt en hebben nog een paar uur geslapen om vervolgens in de middag thuis aan te komen.
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016