Noorwegen Fjordenkust 2004
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Om 15:00 uur vertrokken voor de langverwachtte trip naar Noorwegen, we rijden tot de veerpont van Puttgarden naar Rodby ( N 54.30.013 - E 11.13.468), hier overnachten we bij de parkeer/overnachtingsplaats voor campers, kosten € 8,- per 12 uur.
Om ongeveer 8 uur de ferry naar Rodby, Denemarken genomen en via Helsingborg in noordelijke richting getrokken om uiteindelijk na een hele dag regen,regen en nog eens regen in Halden (N) ( N 59.07.278 - E 11.22.731) te overnachten op de parkeerplaats naast de supermarkt in het centrum van het plaatsje.
Ons eerste nachtje in Noorwegen was lekker rustig, s'morgens zijn we eerst nog even bij het oud fort wezen kijken, en daarna begint onze tour in Noorwegen. In Sarpsbourg gebruik gemaakt van het servicestation bij het Shell benzinestation. Via de E-16 richting Drammen, en hierna de 285 genomen richting Honefoss. In Drammen brood gehaald onze eerste garnalen verorberd, daarna richting Noresund om vervolgens de 280 op te gaan. We overnachten in Krodsherad vlakbij Noresund ( N60.11.073 - E 9.37.092) , aan een meer, met een klein strandje, het was er heerlijk rustig en lekker weer.
's Morgens lekker buiten ontbijten en de route bekijken en dan op weg richting Gol via de 7. Eerst nog langs Villa Firdheim geweest, een spookjesslot. In Nesbergen bij het berenpark langs geweest, niet naar binnen gegaan, ging pas om 11:00 uur open en was nogal prijzig qua entree. Door naar Hemsedal, dit is een echt wintersportplaatsje, het servicestation was buiten gebruik gesteld. Hemsedal zelf was behoorlijk stil,paar winkeltjes open. Via de 52 weer terug richting Gol, onderweg een mooi plekje tegengekomen om te overnachten, direct aan een riviertje met uitzicht op grote watervallen. ( N 60.48.015 - E 8.41.436) Het is vanmiddag/avond veel frisser dan gisteravond.
Vanmorgen via Gol naar Torpo, even bij de staafkerk wezen kijken om vervolgens door te rijden naar Geilo,. Daar kan je met de kabelbaan omhoog om dan weer 1200 te voet naar beneden te wandelen. Geilo is een wintersportplaatsje met leuke winkeltjes. Na Geilo zijn we via Hol en Hovet de 50 opgegaan richting Aurland. Vlak voor 't plaatsje Aurland heb je prachtig uitzicht op de Aurlandsefjorden, dit is de langste zijarm van de Sognefjord. We overnachten op een mooi plekje waar de fjordboot-ferry aanlegd (N 60.54.354 -E 7.11.061) We staan strak aan het water en we zien dolfijnen en een zeehondje zwemmen.
Vandaag gaan we de Snovegen rijden, een steile weg met tallaoze haarspeldbochten die vanuit Aurland naar Learda gaat. Je rijd daar zomers over wegen met sneeuwwallen erlangs, toen wij er reden viel het die sneeuwwallen wel mee (tegen), maar het is een mooie route. In Gamle Leardalsoyra zijn we op de fiets het oude dorpscentrum met 161 beschermde, houten huisjes, wezen bekijken. Ook is er het Norsk Villakssenter, daar kan je alles te weten komen over de Atlantische zalm. Hierna zijn we via de langste tunnel van Europa, maar lieftst 24,5 km. lang, terug naar Aurland gereden. In de tunnel hebben ze een paar keer blauwe lampen opgehangen, zodat je niet in slaap zou vallen. Het was een heel mooi gezicht. Hierna richting Flam, het is een toeristisch stadje vanwege de bekende spoorlijn Flam-Myrdal. Hier overwint de trein een hoogte van ruim 863 meter over een afstand van 20,2 kilometer, de reis duurt ongeveer een uur, verder zijn er winkeltjes, eettentjes en een aanleghaven voor cruisse-schepen. Een mooi gezicht die grote schepen te zien varen in de fjorden. We zijn doorgereden via de 50 en de 13 naar Vangsnes, bij de aanlegplaats van de ferry aan het Sogne-fjord blijven slapen. ( N 61.10.516 - E 6.38.419) Het Sognefjord is het grootste fjord ter wereld 204 km. lang en 1308 meter diep.
We vertrekken vanmorgen met de ferry van Vangsnes naar Dragsvik, om vervolgens door te gaan naar Balestrand. In Balestrand is het Sognefjord Akvarium en activiteitencentrum, met veel info over de verschillende vissoorten. Hierna door via de 55 naar Vadheim, je rijd hier prachtig langs het Sognefjord, via de E39 naar Sande en daar de 610 op naar Dale. De veerboot genomen (83,- Nkr.)naar Eikenes en toen was het nog 15 km. naar Askvoll. In Askvoll boodschappen gedaan en overnacht ( N 61.20.862 - E 5.04.110) Askvoll is een klein kuststadje wat mooi tussen fjord en open zee ligt, je kan hier kayaktochten maken.
Vanuit Askvoll hebben we de 60 gevolgd naar Forde, hier de E39 op richting Skei. We rijden nu het Jostedalsbreen binnen, de Jostedal-gletsjer is de grootste gletsjer op het vaste land van Europa en heeft een oppervlakte van 480 km2. en een diepte van meer dan 400 meter. De gletsjer heeft 24 zijarmen. Briksdalbreen is er daar één van, een andere is Kjendalsbreen. In Forde gefietst en een broodje gekocht, het is een grote plaats, veel winkels. Bij Forde zijn ook de Honnefoss watervallen te vinden. Bij Olden naar Briksdal gegaan, hier vind je de Melkevollbreen-gletsjer en de Vollfossen waterval. 't Is een klein uurtje lopen naar de gletsjer, je kan ook met een paard en wagen er naar toe. Hierna doorgegaan richting Kjendal, vanaf Loen is het 14 km. naar de gletsjertong, voor de laatste kilometers moet je tol betalen op een klein priveweggetje, geld in een envelop doen en klaar is kees. Aan het eind van het dal, met uitzicht op de gletsjer, hebben we overnacht. ( N 61.45.516 - E 7.02.343)
Na 's morgens eerst bij de gletsjertong geweest te zijn, teruggegaan de 15 op richting Stryn, hier de 258 op om via de Strynefjellet, een steile weggetje met haarspeldbochten, richting Grötli te gaan. De 258 is een echte aanrader om te rijden, het is prachtig. Van Grötli gaan we nu naar Geiranger, we nemen onderweg de Dalsnibba, 10% omhoog naar 1500 meter hoogte, waarvandaan je een magnifiek uitzicht heb op het Geirangerfjord. Helaas hadden wij hier last van de natte sneeuw die viel hierboven. Hierna afgezakt richting Geiranger, een prachtige route, in Geiranger het dorpje bekeken, met uiteraarde de nodige trollen en noorse truien,  en een plaatsje gezocht om te overnachten, we slapen tegenover het dorpje aan het fjord, prima plekje. ( N 62.06.114 - E 7.11.331)  Vanuit Geiranger kan je de ferry nemen naar Hellesylt, dan kom je langs diverse watervallen, zoals de bruidsluier en de 7 zusters. (630 Nkr)
Vanuit Geiranger wat brieven naar het thuisfront gestuurd, en via de 63 koers gezet naar Eidsdal om met de boot over te varen. Hier beklimmen we eerst de Trollstigveien. Onderweg bij Gudsbrandsjuvet,  kom je een diepgelegen stroomversnelling tegen, de moeite waard om even te stoppen. Even verderop begint de Trollstigveien, wat een steenmassa, echt leuk om deze route te rijden, al is het wel erg toeristisch. 10% omhoog! Uiteindelijk komen we uit in Andalsnes, plaatsje doorgefietst waar toevallig de plaatselijke stoomtrein al puffend vertrok. Hierna doorgereden naar Vestnes waar we hebben overnacht. (N 62.37.399 - E 7.05.778)
Na in het zonnetje te hebben ontbeten, gaan we via de 661 naar Alesund, er is hier een speciale plaats voor campers om te overnachten, aan de het water. We hebben het stadje doorgefietst, maar het is zondag en dus erg rustig. en we gaan dus verder "en route". eerst naar Battvag, om daar de ferry te nemen naar Dryna (83 Nkr.) en dan naar Midsund, via een brug. Hier gaan we een plaatsje zoken om te overnachten, bij Klevik vinden we wat, we staan midden in de bush bush. (N 62.43.095 - E 6.40.710) Het is hier echt stil, je kan de stilte gewoon "horen", we kijken uit over de Haroyfjorden.
We gaan via de 668 naar Molde, Molde wordt ook wel de stad van de jazz genoemd. Molde is een leuke plaats waar regelmatig cruisse-schepen afmeren en met veel winkeltjes, gezellig dus. Pracht gezicht is het hotel wat langs het Moldefjord is gebouwd, kortom leuke stad, blij dat we deze "rozenstad" hebben aangedaan. We gaan via de 64 verder richting Skaret, hier heb je de Fairytail Skaret, een paar leuke winkeltjes, waar heel veel kaarsen en traditionele handwerken e.d. verkocht wordt. De weg weer vervolgd en de 664 opgegaan richting Bud, hier is een oorlogsmuseum, Ergan Kystfort genaamd. Wij gaan verder richting Farstad, onderweg zien we in het dorpje Askvag een leuk plekje om ter overnachten. ( N62.58.023 - E 7.02.183)
Vandaag zijn we de "Atlanterhavsvei" op gegaaan. Dit is een fantastische bouwwerk van bruggen en wegen langs de eilandjes voor de kust. We komen uiteindelijk in Kristiansund uit. Hier hebben we het stadje doorgefietst en in de haven even wat rondgekeken. We gaan verder via de tunnel naar Straumsnes om vervolgens bij Hanestraun de volgende veerboot te nemen (170 Nkr.) naar Halsa. Daar kunnen we de E39 op richting Trondheim. We overnachten in Valsobotn. ( N 63.09.090 - E 8.33.714)
We hebben ons bedacht! De planning was om naar Trondheim te gaan, maar we gaan liever nog een keer een stukje van de "the Golden route" rijden wat inhoud nog een keer de Trollstigen over! We gaan eerst terug naar Betna om dan via Skei de 670 op te gaan naar Kvanne. Daar nemen we de ferrie (Nkr.135) om de 70 op te gaan richting Sunndalsora. Sundalsora is een stadje met veel grote winkels. Hier gaan we dan ook wat boodschappen doen. Hierna nemen we de 62 en rijden mooi strak langs de Tingfjorden om vervolgens de 660 te pakken. Dit mooie weggetje loopt langs de Langfjorden. 't Is zulk mooi weer dat we lekker aan het water gaan staan in het dorpje Mittet. Voor 't eerst een hele dag zon!. Tijd dus om de bbq an stal te halen. 's Avonds zien we weer dolfijnen voor onze camper langs zwemmen, zo vanuit het luie stoeltje het is geweldig.
We gaan vandaag via de 64 naar Andalsnes en dan de Trollstigenveijen op om deze via de andere kant te beklimmen. Onze Knaus deed het weer prima. Bij Linge varen we weer over naar Eidsdal (Nkr.135). Deze keer is het veel drukker, 2 rondjes wachten eer we mee konden en dan nog 25 km. en we zijn weer in Geiranger. We overnachten weer op het zelfde plekje als op de heenweg.( N ..........) Nog even wat post naar Nederland en lekker genieten van het uitzicht en de cruisse-schepen in de Geiranger-fjord.
's Morgens vroeg schrikken we wakker, blijkt dat er 2 pony's tegen de camper aan staan te schuren en het loeien van koeien. We hebben geen spijt dat we niet naar Trondheim gegaan zijn, maar gekozen hebben om nogmaals de "Golden route" te rijden. We gaan weer verder, na bij Flydal Djupvasshytta mooie foto's gemaakt hebben, richting Lom, weer langs de Dalsnibba, deze keer gaan we niet omhoog. Bij Grötli gaan we de 15 op en we rijden in een mmoi gebied met veel watervallen ( o.a. Pollfossen) en stroomversnellingen (Donfoss). Dan komen we in 't leuke plaatsje Lom, waar veel te zien en te beleven is. De mooiste staafkerk (12de eeuw) van Noorwegen is daar te bezichtigen, er is ook een openluchtmuseum. Wij gaan nu de 55 op en doen een stukje Jotuheimer National Park aan. Dit is één van de meest imponerende stukken weg in dit deel van Noorwegen. Je kan er naar diverse gletsjers en watervallen wandelen.. vanuit Lom komen we terecht tussen Skjolden en Luster, daar gaan we slapen bij een visplaatsje, lekker rustig aan de Lustrafjorden.(N 61.27.942 - E 7.31.968)
We vervolgen onze route en gaan voorbij Luster en Gaupne de 604 op naar Jostedalen. Bij Jostedalen naar de gletsjer geweest, hier kan je een begeleide tocht op de gletsjer maken of een zelfstandige wandeltocht tot vlakbij de gletsjer. Ik heb voor de laatste variant gekozen, het is echt heel indrukwekkend om zo dicht bij een gletsjer te staan, een echte aanrader om te gaan kijken. Via Sogndal naar Kaupangen, daar de ferry gepakt naar Fodnes. We zijn uiteindelijk doorgereden tot vlakbij Borgund, daar zijn we het historische weggetje op gegaan, en hebben bij het informatiepunt geslapen, je staat hier aan een zalmriviertje. ( N 61.03.225 - E 7.43.341)
We gaan via de historische route verder tot aan Farganes, wel opletten en niet te dicht langs de rotswand rijden, het is hier maar 3.2 hoog, dus krap zat. Uiteindelijk kom je vanzelf weer op de E16, kort daarna zijn we de 51 opgegaan en in het skiplaastje Beitestolen hebben we wat gegeten, toch nog wat doorgereden tot aan het Valdresflya park, hier hebben we heerlijk rustig overnacht. ( N 61.19.854 - E 8.47.910)
Vanmorgen na het ontbijt zagen wij een grote kudde edelherten aan een meertje staan. Wat een pracht gezicht, we zijn de 51 blijven volgen, tot we de afslag naar de 257 kregen. Daar zijn we langs een rivier gereden waar veel geraft wordt. Iets verder, i.p.v. de E6 op, zijn we een klein weggetje opgereden, de Baksidevegen. Daar vonden we een pracht plekje strak langs de rivier om de bbq aan te steken en te overnachten, bij Moagrenda. ( N 61.39.511 - E 9.34.797 )
Halverwege de Baskidevegen kan je naar het plaatsje Kvam, door via de 255 naar Lillehammer, dit weggetje had geen toegevoegde waarde, je kan net zo goed de E6 nemen. Bij Vaberg kan je aan een strandje zwemmen. 's Avonds zijn we op safari gegaan, we wilden elanden zien, wij zijn de Birkebeine-veie gaan rijden, een tolweggetje van 40 Nkr. Helaas hebben niets gezien, en hebben uiteindelijk geslapen vlak bij Bergundhaugen. (N 61.09.948 - E 10.52.068)
De Birkebeineveie uitgereden, helaas want het is een onverharde weg met veel gaten, dat rijdt niet prettig. We hebben zo snel mogelijk een verharde weg opgezocht en via Moelv naar Lillhammer te gaan. Hier hebben in het centrum wat rondgekeken. Hierna hebben we net buiten de stad op een mooi plekje nog van het mooie weer genoten, mocht hier niet overnachten. Hierna zijn we via de E6 naar Halden gereden, hier hebben we weer overnacht op de zelfde plek als de heenweg. ( N 59.07.280 - E 11.22.734) Halden is een leuk stadje, toen wij er waren was er een meeting van oude auto's.
Vandaag rijden via de E6 richting Kopenhagen, het was te druk en te warm in de stad, dus besluiten we om door te rijden. We hebben net als de heenreis weer 2 x overgevaren en gaan weer slapen bij de ferry in Puttgarden. ( N 54.30.013 - E 11.13.468)
Vanuit Puttgarden richting Nederland, aangezien het mooi weer is en we anders vroeg thuis zijn kunnen we er een middagje Waddenzee aanplakken. We gaan via de A1 naar Bremen, om daar de 28 op te gaan naar Nieuwerschans. Bij Termuntenzijl op de pier gestaan met een heerlijk visje van de visboer, in de avond zijn we nog naar Wijhe gereden en daar hebben we geslapen. ( N 52.23.499 - E 6.07.572)
Na een familiebezoek in Deventer gaan we huiswaarts, en hebben we weer een prachtige vakantie gehad, dik de moeite waard.