Venetië 2009
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
OK, het is zover voor onze jaarlijkse herfstreis, ons doel is Italië en dan de regio Venetië om precies te zijn. We vertrekken na het avondeten, met een paar kleine stukjes file komen we om ongeveer 8:00 uur aan op de camperplaats in Dulken. We overnachten er lekker rustig met nog een stuk of 6 campertjes.
Het is al mooi weer als we wakker worden, de zon schijnt al over de velden. We zitten al snel op de snelweg en hebben nogal wat oponthoud door de beruchte baustelle. Op een gegeven moment belanden we in een file en juist op het moment dat we bijna voorbij de plek van het ongeval zouden kunnen wordt de weg afgesloten voor bergingswerkzaamheden. We kunnen gelukkig nog net de snelweg af en besluiten om richting de Moezel te rijden en daar te overnachten. We belandde op de camperplaats van Valwig, en vinden een prima plekje op de camperplaats. We fietsen nog eindje richting Cochem en zitten nog lekker in de zon. Aan het eind van de middag rijdt een Zweedse camper zich vast met zijn achterkant, door een te steile berm op te rijden. Met veel advies van medecamperaars en hulp komt hij uiteindelijk zonder al te veel schade weer los.
Zo, ons 2e nachtje alweer, lekker geslapen ondanks de fikse regenbuiten. Na het ontbijt gaan we weer verder, we rijden nog een stuk langs de Moezel en genieten van de mooie herfstkleuren en de wijngaarden waar de laatste druiven geplukt worden. Bij  Kues Bernkastel gaan we de B50 op om vervolgens via de 327 weer bij de A61 uit te komen. Op de A61 wemelt het van de baustelles en daarbij regent het ook nog zo'n beetje de hele weg dus dan gaat het allemaal niet zo voorspoedig als we hadden gehoopt. Uiteindelijk besluiten we net voor Kempten de snelweg af te gaan en in op de camperplaats van het dorpje Altusried te overnachten. Het is een kleine camperplaats met alle voorzieningen, je staat er heerlijk rustig bij het openluchtzwembad, dit bad is tot half september geopend. In het dorpje zit een supermarkt, bar en een pizzaria en uiteraard een backerei.
Het is in Altusried heerlijk rustig slapen met de koeienbellen op de achtergrond. s' Morgens eerst even naar de bakker voor lekkere broodjes. Voor we vertrekken maken we nog even gebruik van het servicestation. Vervolgens rijden we naar Kempten, vanaf daar nemen we de B19 richting Immenstad. Vervolgens rijden we Oostenrijk, richting Warth, om vervolgens via Lech naar Pettneu te gaan. We overnachten op de camping waar we met de wintersport ook al een aantal keer zijn geweest. Het was een prachtige tocht over de Flexenpass en de Arlbergpass. Hier en daar de witte bergtoppen met daaronder de bomen die in mooie herfstkleuren zijn getooid. In Zurs pauzeren we op de parkeerplaats waar we met wintersporten onze camper parkeren, het is toch een heel ander gezicht als het zo groen is, maar het blijft supermooi in de bergen.
Het heeft vannacht hard geregend, en als we uit het raam kijken zien dat de bergen rond de camping al behoorlijk wit zijn. We raadplegen de weersvoorspellingen en deze geven aan dat er nog meer sneeuw komt. Naar aanleiding hiervan besluiten we om direct door te gaan naar Italië. Het regent aanvankelijke nog behoorlijk, des te zuidelijker we gaan des te mooier wordt het. Op een gegeven moment is het zelfs weer 21 gr. De rit over de Brenner is weer prachtig mooie vergezichten met op de toppen de vers gevallen sneeuw. Net voorbij Bolzano gaan we nemen we de SS48 om de Dolomieten in te rijden, bij Predazzo gaan we de SS50 op richting de Passo di Rolle, een prachtige route met heel veel haarspeldbochten. Het schiet qua kilometers niet op maar het wel heel mooi om deze pas te beklimmen. We wilden in Feltre gaan overnachten, maar onderweg in Siror zien we een bord van een camperplaats, dus wij gaan ff kijken, nou het is een hele mooie camperplaats. Er is een probleempje, de eigenaar is nergens te vinden en de toegangspoort gaat niet open. Uiteindelijk na wat rondvragen vinden we bij een pizzeria de eigenaar en geeft ons de sleutel van de toegangspoort. Voor € 10,- (zomers € 12,-) kan je overnachten incl. stroom en alle verzorging.
We hebben op de prima camperplaats van Siror een rustige nacht gehad. Als we wakker worden schijnt de zon al, we halen in het oude centrum van Siror een paar broodjes en wat boodschappen. Voor we vertrekken geven we de sleutel af bij de eigenaar en gaan richting Venetië. Het laatste stukje Dolomieten is prachtig, we maken een tussenstop bij een prachtig stuwmeer en schieten daar een paar mooie plaatjes. We komen net na de middag aan in Punta Sabioni, en gaan nog een poosje op het strand liggen. Verder luieren we een beetje rondom de camper bij een lekker zonnetje en 22 graden, wat wil je nog meer.
Vandaag gaan we in de haven van Venetie kijken. We zijn 2 keer met onze vorige camper met Minoan Lines naar Griekenland geweest en hebben toen op het camping-deck gestaan. Om op het het camping-deck te komen moet je via een oprit naar een hoger gelegen deck rijden. Met onze vorige camper was dit geen probleem, maar bij de Concorde heb je te maken met een lange en lage kont. We wilden eens kijken hoe schuin de oprit is naar het camping-deck. Ook nog hier en daar nagevraagd of wij met onze camper op het camping-deck, de medewerkers van Minoan Lines zeggen dat het geen probleem is, dus gaan we wellicht volgend jaar weer richting Griekenland. Na een poosje rondgekeken te hebben gaan we weer terug naar Punta Sabbioni om lekker van de zon te genieten, waar we later de Pireus Ikarus van Minoan Lines voorbij kwam net als ander grote ferry's.
Vandaag gaan we naar Venetië geweest, we parkeren de camper vlakbij het vertrekpunt van de boten naar Venetië op Punta Sabbioni. Het is ongeveer 40 minuten varen naar S Marcoplein. We bekijken de kleine straatjes, de kades en natuurlijk de gondels. Wij vonden nu nog steeds druk, voor het tijd van het jaar, kan je nagaan hoe het in het hoogseizoen is. Al met al is het heel leuk om een keer door dit bekende oord te wandelen.
We verlaten Punta Sabbione en trekken verder langs de kust. We rijden eerst richting Jesolo en vervolgens richting Caorle. De kustplaatsen zijn allemaal verlaten en uitgestorven. We rijden direct door naar Bibione, hier vinden we een rustig plekje vlak aan de kust. We fietsen over de mooi aangelegde fietspaden langs het strand en luieren wat op het strand.
Als we wakker worden is het al fantastisch weer, de zon schijnt al heerlijk. We besluiten om nog een dagje te blijven hangen, weer lekker op het strand en een fietstochtje. s' Middags doen we nog een aantal boodschappen en verslinden nog wat leesvoer, waar een vakantie al niet goed voor is.
We laten Bibione achter ons en gaan verder richting Latisana, hier maken we gebruik van de sani-station achter het politiebureau. We rijden via de S14, bij Terzo d'Aquileia nemen we de S352 richting Grado. Onderweg komen we langs Aquileja, het stadje met oude afgravingen. Er is in dit stadje ook een prima camperplaats a € 10,- p/d. Wij besluiten om in Grado te overnachten. Grado is een stadje wat net als Venetie via een lange toegangsweg met aan twee kanten water te bereiken is. Er is een camperplaats met alle voorzieningen en in deze tijd van het jaar is het kosteloos, normaal kost deze camperplaats €12,- p/d. We komen net na het middaguur aan en eten een broodje. Aan het eind van de middag fietsen we via de boulevard naar het stadje. Het is een gezellig stadje met een leuke vissershaven, de moeite waard om een dagje te vertoeven.
We rijden vandaag richting uiterste puntje bij Trieste. Het is een zonovergoten dag. In Trieste maken we een tussenstop en fietsen we door het centrum heen. Het is een mooie statige statige gebouwen en een mooie haven. We eten nog een broodje en trekken dat weer het binnenland in. We nemen de snelweg naar Udine, vanaf de snelweg zie prachtig de bergen van Slovenië liggen, het blijft een adembenemend gezicht al die bergen. Bij Tampezzo nemen we de binnenweg richting Ampezzo, daar is een camperplaats waar we willen overnachten. Het is een mooie route door de bergen en een rustig gelegen camperplaats met alle voorzieningen, alhoewel nu de stroomvoorzieningen niet werken, maar ja we redden het wel zonder.
Een eerste blik naar buiten leert ons dat het vannacht behoorlijk koud is geweest, het gras is helemaal wit van de rijp en de lucht is alweer mooi blauw, dus het belooft mooi weer te worden. Na het ontbijt vervolgen we onze route over de SS52 en vervolgens de SS51 richting Cortina d'Ampezzo. Het wordt eentonig maar het blijft adembenemend mooi de Dolomieten, zeker met zo'n strakblauwe lucht en dan die ruige bergtoppen, helemaal super. Uiteindelijk stoppen we op het oude vliegveld net buiten Cortina d' Ampezzo.
Het is minder koud geweest dan gisternacht, het is -1°. als we al vroeg worden verrast door 2 vertrekkende helikopters die  heel laag over ons heen vliegen. We vervolgen onze route richting Dobiaccio. Vanaf hier gaan we richting Lienz, vanaf hier nemen we de B108 richting Mittersil. In Mittersil nemen we de B165, deze weg gaat over de Gerlos-pas. Vorige week heeft het flink gesneeuwd in Oostenrijk en dat is nog goed te zien, de bergen zijn als behoorlijk wit. Aan het eind van de B165 komen we uit in Zell am Ziller. We vervolgen onze we richting Schwaz, hier wilde we op de camperplaats overnachten, maar er blijkt op de camperplaats een rockconcert te zijn die avond. Inmiddels is de temperatuur flink opgelopen tot zelfs 18°. We besluiten om verder te gaan naar Hall in Tirol, hier hebben we een aantal jaar geleden ook als eens overnacht.
We gaan vandaag in Neustifft kijken bij de wintercamping in het centrum van het dorp. Het is een gezellige kleine camping midden in het dorp, we zien wel of we er van de winter naar toe gaan. We gaan alvast een eindje richting Nederland rijden, en besluiten uiteindelijk om in Wertheim te overnachten op de camperplaats in het centrum. De camperplaats ligt aan de rivier de Tauber. Wertheim heeft een mooi oud centrum en is de moeite waard om een dagje te vertoeven.
Na een rustige nacht halen we s'morgens een paar broodjes en gaan weer verder richting Nederland. Aanvankelijk is het behoorlijk mistig, maar het wordt uiteindelijk heerlijk zonnig weer en als we in Bruggen op de camperplaats aankomen. Morgen doen we het laatste stukje naar huis.
We worden vanmorgen al vroeg gewekt door een sirene, en kort daarna een hele reeks brandweerauto's die voorbij reden. Dus we zijn we direct klaarwakker, en gaan we naar de bakker. Na het ontbijt rijden we via Eersel naar Montfoort en zit er weer een leuk reis op, waarin we alle jaargetijden hebben meegemaakt, aan het strand gelegen, sneeuwballen gegooid meer afwisseling maak je niet veel mee.