Dolomieten 2003
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
We vertrekken voor een tripje naar de Dolomieten, om 16:00 uur vertrokken, via Arnhem naar Duitsland. We stoppen halverwege de avond in Germsheim, in de buurt van Darmstad. We overnachten op een pleintje in het dorp. ( N 49.45.501 - E 8.29.769 )
Nadat we verse broodjes hebben gekocht zijn we om plus/minus 9:00 uur weer verder naar het zuiden afgereisd, via Kempten-Nesselwang richting Ötztal. Onderweg bij de waterval van Umhausen bezocht. we dachten daar op deen parkeerplaats bij een wasserpark te overnachten, maar helaas er kwam één of andere toezichthouder langs, die ons in een half overspannen bui, kenbaar maakte dat we hier niet mochten overnachten. Dus zijn we doorgereden naar de dichts bijzijnde camping in de buurt, we balandde in Längefeld op camping Ötztal. Het was een prima camping met perfecte voorzieningen, kosten € 18,-
Na en frisse nacht onze tocht vervolgd richting Sölden, daar hebben we door het dorp gefietst, vervolgens doorgereden naar Obergürgl, even bij ons "wintersport hotel" wezen kijken, maar het was een uitgestorven boek daar. OK, dan door naar Italië, we rijden richting Timmelsjocht en daar bij de grensovergang aangekomen blijkt de pas net te zijn afgesloten i.v.m. de vroege sneeuwval, helaas pindakaas, er zit niets anders op om terug te rijden en via de Brennerpas ( ook een mooie route om te rijden ) naar Italië te gaan. Net over de grens in Vipeteno ( N 46.53.022 - E 11.25.734 ) geslapen op een terrein bij een militair kamp.
Na wederom een frisse nacht (vrieskou) gaan we vandaag Italië echt in. We vervolgen onze weg via de S44 naar de Jaufenpas daarna richting Merano, vanaf daar de S38 op naar Bolzano. We wilden eerst via de S238 rijden maar door de maxiamaal toegestane hoogte (3 meter) moesten we voor de S38 kiezen. Vanaf Bolzano zijn we de S241 opgegaan richting het Eggenthal, hou fototoestel gereed, het eerste gedeelte van deze weg is prachtig, je rijdt tussen kaarsrechte rotswanden door, echt heel mooi. Onderweg komen we langs de Karesee, een prachtig blauw meer, hier zijn wat toeristische kraampjes. Hierna doorgegaan richting Moena, om daar op de camperplaats ( N 46.21.123 - E 11.37.111)  te overnachten, kosten zijn € 11,- met stroom ( € 8,- zonder stroom)
Na in Moena broodjes gekocht te hebben en even over de markt gefietst te hebben zijn we de S48 opgegaan richting Canazei, daar de S243 opgegaan richting Pso di Sello, eenmaal boven aangekomen in de sneeuw een lekker bakkie koffie gedronken en nog even dollen met de losopende geiten, toen, zijn we doorgegaan naar Pso di Gardena, vervolgens de S244 op richting Pso di Campolongo en toen de S48 op richting Pso di Falzerego. Hier met de gondel naar boven om van de prachtige besneeuwde bergtoppen te genieten. Na die prachtige uitzicht richting s.Vigilio di M, om daar op de camperplaats ( N 46.42.338 - te overnachten, kosten € 10,-. Dit is volgens mij een perfecte camperplaats voor de wintersportperiode, je kan zo vanaf de camperplaats naar de lift skien.
Vanuit S.Vigilio di M naar Brunico gereden, daar boodschappen gedaan en door de mooie winkelstraat in het oude centrum gefietst. Via de S49 naar Dobbiaco gereden en bij het Toblach meer rondgekeken (matig). Verder gegaan naar Candido daar de S52 opgegaan en bij Auronzo de S48 richting Cortina d'Ampezzo. Daarna richting Misurina om daar de Tre Cime di Laveredo (de 3 zusters) te bekijken, om er dichtbij te komen moet je € 26,- tol betalen, hebben we niet gedaan. We overnachten op de camperplaats in Misurina ( N 46.35.321 - E 12.15.438 )
's Morgens in het dorpje nog even wat winkeltjes bekeken, en daarna de S486 op richting de S51 om richting Cortina d'Ampezzo te koersen. Hier konden we de camper nauwelijks parkeren dus maar doorgegaan de S48 op richting Auronzo, net voor Auronzo de S355 opgegaan richting Sappada. Hier hebben we op de camperplaats overnacht. ( N 46.33.726 -E 12.40.779 )
Vandaag gaan we de grens met Oostenrijk weer oversteken, we gaan via de S465 en vervolgens de S526 richting Plöckenpas. De grens over bij Oberdrauburg. bij Dölsach de 107 op naar Winklern en door naar de Grossglockner Alpenstrasse. Onderweg afgeslagen richting Franz Jozef Höhe, een mooie route, waar je aan het einde een leuk bezoekerscentrum heb met een tentoostelling hoe het er vroeger aan toe ging in deze omgeving. Verder heb je er een mooi uitzicht op de Grossglockner en de gletsjer. Daarna weer doorgegaan en we hebben uiteindelijk overnacht op de camping Südufer in Thumersbach, ( N 47.18.126 - E 12.48.922 ) vlak bij Zell am See
We zijn vandaag eerst naar Saalbach-Hinterglemm geweest, daar hebben we even door het dorp gefietst, het was een stille boel. Hier vandaan zijn we doorgereden richting Zell am See en daarna de 168 en 161 op richting Mayerhofen. Onderweg komen we langs de Krimmler Wassefälle en over de Gerlospas ( een mooie route). Voordat we een camping gaan zoeken gaan we eerst nog in het dorpje Hintertux kijken, een mooie route door wat kleine wintersportplaatjes. In Hintertux is het (al/nog redelijk druk met terugkerende skiërs, er waren 12 van de 37 liften open dus koner goed geskied worden, kortom een gezellige wintersportplaats. Daarna weer teruggereden en op de camping Alpenparadies ( N 47.10.542 - E 11.52.260 ) net buiten Mayerhofen geslapen.
's Morgens eerst naar de zuivelwinkel geweest net buiten Mayerhofen, hier verkopen ze allemaal zuivel producten die in de buurt worden gemaakt. Daarna Mayerhofen nog even in geweest, we waren niet de enige Nederlanders, volgens mij waren er een aantal bussen leeggestroomd. Hierna zijn we richting Hippach gegaan, daar even bekeken waar familieleden van ons met de Kerst naar toe gaan. Hierna koers gezet richting Duitse grens, om in de buurt van Wertheim te slapen op den rustige parkeerplaats ( N 49.44.469 - E 9.37.368 )
Vandaag rijden we het laatste stuk en zijn we 's middags om ongeveer 15:30 weer terug van een prachtige tour door de bergen van Tirol en de Dolomieten, een echte aanrader voor berg-freaks