Griekenland Athene en Evvia 2007
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Het is zover, we hebben vakantie. We gaan eerst nog even in Emmen bij mijn ouders langs. We overnachten op de camperplaats in het centrum van Emmen.
Na een rustige nacht vertrekken we richting Venetië. We hebben lekker weer en afgezien van een aantal "Baustelle" zit het verkeer ook redelijk mee. We arriveren om ongeveer 19:00 uur in Kiefersfelden en overnachten in het centrum van het dorpje. In een mooi rustig straatje ligt de camperplaats waar ongeveer 10 campers staan. De mooie herfstkleuren maken het plaatje compleet.
Vanmorgen eerst even lekkere broodjes halen bij de bakker en dan rijden we Oostenrijk in. We rijden nog even door Kufstein om nog eens te kijken of we een hotel konden vinden waar we ooit een keer geslapen hadden. Het hotel bestond nog en na getankt te hebben rijden we richting Venetië. Het is mooi weer, prachtige route door de bergen van Oostenrijk en Italië. Uiteindelijk zijn we om 16:00 uur op camping Venetië in Venetië. De reis door Oostenrijk is veel beter bevallen dan door Zwitserland de vorige keer, wij vonden het mooier en je loop de enorme drukte van Milaan mis. Kortom prima verlopen reis.
Om een uur of 10 vertrekken we richting haven. Het is er al behoorlijk druk, drukker dan 2 jaar geleden. We sluiten aan in de rij en vermaken ons, terwijl het prachtige weer is, van de druktemakers die de inscheping van de ferry moeten regelen. De één schreeuwt nog harder dan de ander, veel handgebaren en schelle fluitjes, uiteindelijk gaan wij om 13:00 uur de ferry op en vertrekt de ferry toch nog om 14:00 uur. Aanvankelijk zag het er niet naar uit als je zag hoeveel auto's er nog na ons de boot op moesten. Het is onderweg prachtig weer en we zien nog een aantal dolfijnen voorbij zwemmen.
Na een redelijk rustige nacht is het nog steeds mooi weer. We varen ergens bij Albanië volgens TomTom, het is toch wel grappig dat je via TomTom kan volgen waar je vaart. Om 20:00 uur (Griekse tijd) komen we aan in Patras. We zijn vrij vlot van de boot af en rijden naar het plekje waar we de vorige keer onze laatste nacht hebben doorgebracht. Snel geprobeerd de tv aan de praat te krijgen (dit lukte de vorige keer niet in Griekenland) maar nu lukte het in één keer, en konden we toch nog het laatste uur voetbal zien van Roemenie - Nederland, helaas verloren met 1-0.
We staan op om 9:00 uur en nemen eerst een duik in de zee, pakken een douche op het strand. Ze hebben in vergelijk met 2 jaar geleden er wel iets meer van gemaakt, het begint zowaar op een redelijk strandje te lijken. Op de fiets gaan we naar de bakker en halen er een broodje. Na het ontbijt gaan we eerst goedkoop tanken en dan gaan we op weg. Over de brug, die maar liefst € 10.90 tol kost, gaan we via de rode weg (E65) naar Nafpaktos. Een hele leuk plaats met prachtige middeleeuwse stadsmuren die tot in de zee lopen. De vele winkels en terrasjes maken het heel gezellig. Na gefietst te hebben rijden we naar Marathias, daar gaan we eten en ff relaxen om vervolgens strak langs de zee naar Glyfada af te dwalen, hier overnachten we langs de boulevard.
Het is alweer de 2e dag in Griekenland. Prima geslapen vannacht en we vertrekken langs de kust richting Galaxidi. Hier maken we een tussenstop om vervolgens verder richting Itea te gaan. Hier fietsen we een rondje door het centrum en eten een broodje. Na de lunch rijden we richting Delphi. Hier ga ik bij de opgravingen kijken. Het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen en een indruk te krijgen hoe er hier vroeger geleefd werd. Na het bezoek aan Delphi, waar het trouwens behoorlijk fris was in de bergen, rijden we door naar Antikira. Dit is een klein stadje aan de kust waar we overnachten aan de boulevard, vlakbij de marinebasis. s' Avonds nog een rondje gemaakt met de fiets langs de boulevard.
Als we wakker worden schijnt het zonnetje al over het water, de wolken zijn verdwenen. We halen in het dorpje nog een broodje en verse vis en gaan weer verder. We rijden in eerste instantie richting Thiva en gaan hier de E942 op richting Athene. Je rijd door een enorm landbouw gebied waar heel veel katoen wordt verbouwd. Het blijkt trouwens de periode van oogsten voor katoen te zijn,want waar je ook keek je zag dat de boeren overal druk waren met de katoen en langs de weg was het helemaal wit van de katoen-pluizen. Bij Villia nemen we de weg richting Aigosthena en bij het piepkleine dorpje Porto Germeno vinden we een plekje aan het water. In het dorpje is echt helemaal niets te doen, de restaurantjes zijn gesloten, de buurtsuper heeft ook niet veel meer, dus een uitgestorven dorpje. We hebben nog wel even lekker gesnorkeld, een paar kleine visjes en één mooi gekleurde vis gezien. Het visje die we vanmorgen hebben gekocht smaakte prima.
Het is prachtig weer, de wind is gaan liggen en we hebben een strak blauwe lucht. We rijden door het gebergte en langs de kust naar de archeologische afgraving Akr.Iraio. We rijden door de stadjes Aigosthena en Perachora en net voor de afgraving heb je een soort meer. Het staat weliswaar in open verbinding met de zee, maar het lijkt een soort meer met rondom bergen. Het is een fabelachtig plekje, direct aan het water en heerlijk rustig, hier blijven we dus overnachten. Aan het einde van de middag komt er een Griek met zijn bootje terug van het vissen en bied ons vers gevangen vis aan. We hadden net de skottelbraai aan dus dat kwam goed uit. Olga heeft de vis schoongemaakt en hup daar lagen ze al te pruttelen op de skottelbraai. Ze smaakten heerlijk.
Het is weer een knalblauwe lucht, dus dat belooft weer een mooie dag. Na het ontbijt gaan we nog even bij de historische afgraving kijken, het is op het uiterste puntje.Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de golf van Korinthie, en zie je de schepen uit het kanaal komen. Hierna zetten we weer koers richting Athene we nemen de tolvrije route langs de kust en maken een stop bij Kineta. Hier gaan we een van de zijstraatjes in en parkeren op het strand waar we de rest van de middag en nacht blijven.
Vandaag zijn we vroeg opgestaan om op tijd in Athene te kunnen zijn. Er is een klein beetje bewolking, maar toch nog steeds lekker weer. Als we bij Athene in de buurt komen wordt het al aardig druk. We proberen in de buurt van de Akropolis te komen, maar de straatjes en worden steeds smaller en een parkeerplaats is er al helemaal niet te vinden. Gezien het feit dat we al niet zulke fans zijn van grote steden, besluiten we om maar weer snel de stad uit te gaan en Athene te laten voor wat het is. We rijden zuidwaarts richting Akr. Sounio, daar bekijken we de Poseidon tempel. Het is hier overal een volle en drukke boel, daarnaast is het een vieze boel in deze hoek, geen geschikte plaats om te overnachten. We rijden via de oostkust weer naar het noorden en besluiten om in Rafina over te varen naar Marmari. De overtocht duurt ongeveer een uur en kost € 57,- incl. 2 personen. Marmari is een heel gezellig klein havenstadje. Vanaf de boot zien we al een campertje staan en vinden bij het plaatselijke trapveldje een prima overnachtingplaats met een mooi uitzicht over de haven.
s'Morgens vroeg worden we wakker van het onweer. Volgens de NL-tv moest het weer vandaag in Griekenland ontploffen...... dat viel nogal mee het was wel redelijk bewolkt, maar het is nog steeds lekker weer. We blijven een dagje in Marmari rondhangen, we doen er boodschappen maken de camper een beetje schoon en fietsen een stukje rond in het dorp. 's Avonds nog even naar het internetcafe geweest, maar dat was van korte duur de stroom viel uit en daarna kwam er geen internetverbinding meer tot stand, helaas nog wel net de weersvoorspellingen kunnen zien.
Vannacht heeft het onnoemelijk hard geregend. Het kwam echt met bakken uit de lucht vallen, maar ja we stonden prima verhard aan de zee dus  van overstromingen hadden we geen last. s'Morgens eerst even naar de bakker en dan gaan we weer verder, eerst ff richting het zuiden naar Karystos en daarna naar het noorden. Uiteindelijk komen we in Kymi uit, hier is het weer bewolkt en besluiten we om pannenkoeken te bakken, ze smaakten heerlijk. We overnachten hier in de haven. Kymi is een klein rustig vissersdorpje waar af en toe een ferryboot afmeert.
Het heeft vannacht weer behoorlijk geregend, als we 's morgens wakker worden zien we de eerste blauwe luchten ontstaan. We vertrekken na het ontbijt en gaan in noordelijke richting. We zien onderweg vele hectare afgebrande bossen. Het moet echt angstaanjagend zijn geweest als je dit ziet, het stinkt er zelfs nog. In Eretria maken we een tussenstop, en uiteindelijk vinden we een prima plekje in de haven van N.Artaki. In het internetcafé verstuur ik een aantal vakantiegroeten naar het koude Nederland waar de eerste nachtvorst een feit is.
Gisteravond souvlaky gehaald of iets wat daar op leek, het smaakte in ieder geval prima. Na een rustige nacht zonder regen en onweer gaan we 's morgens eerst even wat boodschapjes doen en halen een lekker Grieks broodje. Vervolgens rijden richting het noorden, aanvankelijk rijden we een stukje fout en later werden we de goede kant op geholpen door een Griek die vloeiend Duits sprak, dus begrepen we weer eens wat ze bedoelde, want van de Griekse taal begrijp ik helemaal geen bal(kalimera en jassos dat gaat nog maar dan houdt het op). Na een mooie rit door de bergen komen we in Limni aan, aan de rand van het dorp is gelegenheid om te overnachten. Limni is een klein vissersdorpje met een gezellige boulevard en kleine straatjes. We kopen er in een klein ouderwets winkeltje nootjes en plak  ik de band van mijn fiets, er zet een stevige doorn in.
We vertrekken 's morgens uit Limni met een prachtig blauwe lucht, lekker zonnetje dus wat wil je nog meer. In het volgende dorpje stoppen we alweer en besluiten we er een dagje strand van te maken. Het is echt heerlijk weer, zetten s'middags de bbq aan en aan het einde van de middag rijden we door naar Neos Pyrgos. In het centrum van het dorpje slapen we op een parkeerterrein achter zo'n snoep/sigaretten stalletje, we staan weer direct aan zee. Vandaag zien we eindelijk weer eens collega-camperaars, op het hele eiland hadden we er pas één gezien.
Het is vanmorgen al mooi weer als we wakker worden. We maken weer dankbaar gebruik van de openbare waterkraan in het dorp en halen een broodje en gaan dan rustig op weg naar de ferry naar het vaste land. Als we bij de ferry aankomen blijkt dat we maar een half uurtje hoeven te wachten. Eenmaal aan de andere kant eten we nog een broodje en raken we aan de praat met een andere Nederlander,Henk genaamd. Hij is één van de camperaars die we gisteren tegen kwamen. Na een praatje gaan we verder richting Volos. Onderweg komen we een grote kudde geiten tegen die op hun gemakje de weg oversteken. We vinden uiteindelijk een overnachtingsplek in N.Anchialos, net ten zuiden van Volos.
Het is alweer vrijdag, we trekken richting Volos, daar nemen we de weg richting Portaria en rijden een prachtige bergroute. Onderweg slaan we af richting Makrinitsa, dit is een klein bergdorpje met smalle straatjes. In deze straatjes vind je terrasjes en veel winkeltjes waar je de plaatselijke lekkernijen, kruiden en souvenirs kan kopen. In het centrum van het dorpje staat een oud klein kerkje, die mooi beschilderd is van binnen. Het is wel de moeite waard om even een kijkje te nemen in dit dorpje, er is overigens niet al te veel parkeerruimte dus parkeer ruim voor het dorpje anders wordt omkeren/parkeren een probleem. Na Makrinitsa gaan we weer verder door de bergen met ook hier inmiddels prachtige herfstkleuren tegen de berghellingen. We slaan na een tijdje af naar Agios Ioannis, dit is een klein dorpje met 2 mooie strandjes en een klein vissershaventje. We overnachten op de parkeerplaats als je het dorp binnenrijd.
Als we wakker worden regent het een paar druppels, gelukkig wordt het al snel beter en komt de zon er weer bij. We vertrekken uit Agios Ioannis richting zuidpuntje van het schiereiland. In Tsagkarada willen we bij de de oudste (1000 jaar) plantaan gaan kijken maar het weggetje er naar toe is te smal en stijl dus die slaan we maar over. We stoppen wel in Argalasti om een paar boodschappen te doen en gaan even over de plaatselijke markt. Vervolgens rijden we het laatste stukje door de bergen, ook hier weer hele stukken die zijn verwoest door de bosbranden, om uiteindelijk in Platania een plekje te vinden aan de boulevard. We vertoeven  s'middag op het strand en blijven hier ook overnachten.
Gisteravond kwamen nog 2 grote vissersboten aan in de haven. Ik ben samen met de "mannen" van het dorp nog even wezen kijken wat de opbrengst was. Vanmorgen de klok weer verzet naar wintertijd en nog even bij een Griek staan kijken die een inktvis ving in de haven, was wel mooi gezicht toen hij de inktvis weer teruggooide hoe hij direct een zwarte wolk inkt in het water achterliet. Na het ontbijt koers gezet naar het uiterste puntje op het schiereiland. Het was een prachtige route langs het water en door de heuvels/lage bergen, helaas was het bewolkt anders was het ongetwijfeld nog mooier geweest. In het bergdorpje Trekeri zien we nog een Griek op zijn ezel met 4 andere erachter, hij is nog echt aan het werk met zijn ezels. Het blijft een apart gezicht in deze tijd, wij in de camper en die man op zijn ezel met 4 volgelingen. In het  zuidelijkste dorpje Agia Kyriaki fietsen we door de kleine straatjes van het mooie vissersdorpje, er zijn een aantal tavernes met gezellige terrasjes in de haven. We rijden door in noordelijke richting en stoppen in Afyssos waar we bij het plaatselijke strandje overnachten. Je kan hier gemakkelijk bij het water komen, de overnachtingplaats is aan het einde van het dorpje. Er lopen hier 6 jonge hondjes te spelen, het blijft een mooi gezicht die kleine beestjes.
Vannacht in eerste instantie niet zo rustig geslapen door de ongeveer 8 (excl. 6 jonge hondjes) zwerfhonden, die hebben zo ontzettend staan blaffen dat je er op een gegeven moment behoorlijk gek van werd. Dus hebben we besloten om een ander plekje te zoeken. Ongeveer 2 km. verder hebben we op een rustig dorpspleintje de nacht voortgezet. De volgende morgen was het prachtig weer dus zijn we s'morgens bij het eerste de beste strandje gestopt, dit was in Kala Nero, hier hebben we lekker tot na de middag op het strand vertoeft. Ongeveer 14:00 uur werd het bewolkt en hebben we alvast een stukje terug gereden richting Patras, vanwaar we woensdagavond weer vertrekken. We stoppen in Raches, een klein dorpje met een gezellig haventje. We overnachten aan het einde van de boulevard direct aan het water met een prachtig uitzicht over de baai.
Vannacht nog even uit bed geweest om een blaffend hondje weg te jagen, daarna konden we weer rustig verder slapen. In de loop van de morgen zijn we de snelweg opgegaan en richting Patras gereden. Bij Amfissa zijn we de snelweg afgegaan en richting Lidoriki getrokken. Lidoriki ligt vlakbij een groot meer. Eenmaal bij het meer aangekomen leek het helemaal drooggevallen, maar uiteindelijk viel het mee, verderop "begon" het meer dan toch. We zijn via de westkant langs het meer gereden, het is een prachtige route, met mooie uitzichten over meer. Op de route lag wel heel veel "vallend gesteente" op de weg, het was af en toe gewoon slalom rijden tussen de rotsblokken en stenen door. Op een gegeven moment hebben we Nafpaktos weer aangehouden en weer afgezakt richting de kust. We wilden aanvankelijk in Nafpaktos slapen maar het waaide er zo hard, dus dan maar door, kijken of we bij de brug van Patras een beschut plekje konden vinden. Dit lukte ook niet dan maar door naar Patras. Op het plekje waar we op de heenreis hadden overnacht was het ook al een dikke vette storm dus maar weer verder richting westen, daar was het qua wind wel rustig maar qua verkeer weer erg druk. Uiteindelijk hebben we toch vlakbij de plaats waar we bij aankomst hebben overnacht nog een beschut plekje kunnen vinden, en daar hebben we (redelijk) rustig kunnen slapen.
Het waait nog steeds erg hard, witte schuimkoppen op het blauwe water. In de loop van de ochtend gaan we nog een paar boodschappen doen, goedkope diesel tanken, en water tanken. We checken in op het kantoor van Minoan Lines, en gaan de camper alvast in de haven plaatsen. Vervolgens fietsen nog een rondje door Patras en wachten vervolgens bij de ferry op wat er komen gaat. We raken weer aan de praat met Henk (de Nederlander die we eerder tegen zijn gekomen) en verbazen ons over het aantal vluchtelingen die er rond de ferryhaven rondhangen. Ze loeren allemaal op een kans om zich te verstoppen in een vrachtwagen of camper. Je ziet die jongens onder en in de vrachtwagens kruipen, ik zag zelfs dat er uit een vrachtwagen die op de oprijbrug stond een jongen uit de vrachtwagen werd geplukt. Het is wel triest om te zien hoe deze jongens moeten leven, maar ja zo is het nu éénmaal. Om 23:00 uur rijden we de boot op en hebben een perfect plekje aan het op raam dus we kunnen zo vanuit de camper over de zee kijken, da's pas 1e klas reizen.
Vandaag zijn we de hele dag op de ferry, mooie gelegenheid om mijn website bij te werken en wat te internetten. Het is redelijk mooi weer, af en toe valt er wat regen en dan schijnt de zon weer.
Na een zeer onrustige nacht, we hadden vanaf 24:00 tot 5:00 ongeveer windkracht 8 á 9, en aangezien we aan de zijkant bij een open raam stonden kwam er regelmatig een golf(je) water binnen waaien, en daarnaast was er behoorlijke deining. Met enige vertraging arriveren we om 10:00 uur in Venetie. We gaan direct de autopista op en rijden via Bozen, Innsbruck, en Munchen overnachten we in Schlusselfeld op de plaatselijke camperplaats in het dorpscentrum. Een prima overnachtingplaats, ongeveer 2 km. vanaf de snelweg, voor een tussenstop. Morgen doen we het laatste stuk naar Montfoort. En dan zit onze vakantie er weer op. Het was een mooie trip, Griekenland leent zich prima voor camperaars, zeker in het jaargetijde waarin wij zijn geweest.
Om een uur of acht worden we wakker, en ontbijten in een toch wel frisse herfstachtige omgeving. We gaan de snelweg weer op en na een uurtje komen we vanwege een groot ongeval met een vrachtwagen in een file terecht, we hebben ongeveer 3.5 uur stilgestaan. Het verkeer lager dan 3.10m kon de reis al slingerend tussen de vrachtwagens, bussen en hoge campers door via allerlei kleine landweggetjes en een laag tunneltje (vandaar die 3.10m) de reis vervolgen. Uiteindelijk hebben we zo'n 4,5 uur vertraging opgelopen, en om 18:00 uur zijn we weer veilig thuis.