Frankrijk Normandië / Bretagne 2007
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Om een uur of 4 vertrekken we richting Normadië/Bretagne. We willen verder gaan waar we in 2005 zijn geëindigd. We overnachten in Bray-Dunes, het eerste dorpje na de Belgisch-Franse grens.
Vannacht heeft het de hele nacht geregend, desondanks toch lekker geslapen. Na het ontbijt gaan we de snelweg weer op richting Le Havre. We arriveren net na de middag in In Le Havre. We hebben eerst geluncht en daarna een stukje langs de kust gefietst. Het is behoorlijk fris, sterker nog, we zien zelfs auto's met sneeuw erop rijden.  Le Havre is trouwens een fietsvriendelijke stad, door het hele centrum zijn fietspaden aangelegd, ze zijn netjes afgescheiden van de rijbanen voor het overige verkeer. We overnachten bij het museum bij de ingang van de haven waar de grote veer en vrachtboten voorbij varen, het blijft altijd indrukwekkend die grote boten.
Het heeft afgelopen nacht weer de hele nacht geregend. Na het ontbijt vertrekken we richting Bretagne. We gaan de Pont de Normandië over, het is een enorme brug, maar helaas regent het nog steeds heel hard, dus het uitzicht is helaas niet zo denderend. Nadat we aan de overkant zijn maken we eerst gebruik van de serviceplaats in la Riviere St.Sauver, dit is een klein gezellig dorpje met vakhuisjes. We rijden nog een eindje verder en bij Grestain kan je tot aan de oever van de Seine komen voor het uitzicht op de brug "Pont de Normandie". Vervolgens rijden we door naar Honfleur, dit is een heel leuk stadje (waar zaterdagmorgen markt is). Er zijn gezellige kleine winkelstraatjes vol met terrassen, aan de haven zijn ook diverse terrassen. We overnachten op de camperplaats aan de rand van het stadje, een prima camperplaats ( N49º.25.168 - E 0º.14.482), waar je voor € 7,- incl. stroom kan overnachten. Het centrum is op 10 minuten lopen vanaf de camperplaats.
De camperplek in Honfleur is ons prima bevallen, maar ja we gaan weer verder. We rijden via de D513 langs de kust verder en komen in Trouville sur Mer aan, een leuk havenstadje waar zondag's markt is langs de haven. We kopen hier lekkere mosselen voor het avondmaal. Je kan trouwens in Trouville prima overnachten in de haven, je staat er mooi.Aan de andere kant van het water ligt Deauville, een prachtig stadje met hele sjieke winkels en een mooi strand. Uiteindelijk rijden we door naar Ouistreham, hier overnachten we op de camperplaats (W 0º14.986-N 49º17.251) achter de car-ferry. Het is een keurige camperplaats, alleen wat geluid van de vertrekkende en komende ferry's.
We worden wakker van het geluid van een arriverende ferry. We ontbijten en maken gebruik van het sani-station en maken nog een rondje op de fiets. Hierna vertrekken we weer via de kustweg (de D514) en gaan bij Arromanches les Bains naar een film over de oorlog kijken in het Arromanches360 filmtheater. De film gaat over de landingen van de geallieerden aan het einde van de 2e wereldoorlog, indrukwekkend om te zien. Hierna rijden we naar Bayeux,maar hier zijn we heel snel uitgekeken en gaan weer snel terug naar de kust. Hier komen we langs de Gold Beach, Omaha Beach om uiteindelijk in Grand Camp Maisy uit te komen. Vervolgens gaan we naar Gefosse, hier kan je prima aan het strand overnachten. (W 1º 06.064 -N 49º 22.213) Wij rijden door naar St.Mere-Eglise, het bekende dorp waar de Amerikaanse parachutist aan de kerktoren hing. Hier overnachten we op het kerkpleintje naast de bekende kerk. (N 1º18.931 - N 49º24.516)
Vandaag ga ik eerst naar het Museé Airborne, een klein maar keurig verzorgd museum. Er staan wat militaire voertuigen en 2 vliegtuigen die tijdens de landingen in Normandie zijn gebruikt. Verder vind je er allerlei gebruiksartikelen en materiaal die in de oorlog zijn gebruikt. Er wordt ook een korte film vertoond over de bevrijding van de omgeving, al met al de moeite waard om het museum te bezoeken. Hierna nog wat boodschappen gedaan en gebruik gemaakt van het servicestation bij de Super-U.((W 1º 06.064 - N 49º 24.291)  We vertrekken langs de kust richting St.Vaast la Houghe. Hier maken we een korte stop en fietsen door het dorpje. Vervolgens gaan we via de kustweg richting Bafleur en Pointe de Bafleur,  uiteindelijk komen we via Cap Levy (hier kan je mooi overnachten (W1º 28.341 N 49º 41.234) uit in St.Pierre Eglise, Hier overnachten we op de camperplaats in het centrum van het dorp waar op woensdag markt is.
We vertrekken richting Cherbourg, maken gebruik van het servicestation in Equeurdreville (W 1º 39.070' - N 49º 39.307') Het is waterkoud vanmorgen, in de middag komt gelukkig de zon erbij. We rijden door langs de kust tot Cap de la Hague waar we op het uiterste puntje van Normandie zijn. Het is hier niet zo'n super plekje om te overnachten dus rijden we door naar Cartetet. Daar blijven we eerst aan de Rue de Port t.o. Maritime aan zee, maar vanwege de wind gaan we toch maar op het pleintje bij de Tourist Info overnachten. (W 1º 47.071' - N 49º 22.739')
Vanmorgen bij  Carrefour in Barneville even boodschappen gedaan en gebruik gemaakt van het service-station. Hierna gaan we via de D650 richting Granville, hier fietsen we door de stad en eten een broodje. Dan rijden we een klein stukje door om vervolgens langs de kust een tijdje te stoppen. Ik vervang het lampje van mijn remlicht en daarna gaan we door richting Le Mont St.Michel. We komen er rond 18:00 uur aan en parkeren op de "camperplaats" ( W 1º 30.400'- N 48º 37.777') met een prachtig uitzicht op le Mont St.Michel. We fietsen nog een rondje en gaan dan lekker eten en genieten van de mooie zonsondergang.
Vanmorgen eerst nog even in le Mont St.Michel rondgekeken en daarna verder gereden via de D155 richting Cancale. In Cancale gebruik gemaakt van het servicestation bij de Super U (W 1º 51.991'- N 48º 40.755) en vervolgens via de D210, wat overigens een prachtige route is, richting St.Malo. In St.Malo kunnen we geen geschikte plek vinden dus rijden we door richting Dinard. Uiteindelijk komen vinden we in St. Jacut de la Mer een prachtig plekje, met uitzicht over een baai. We staan op de Boulevard de Dunes ( N 2º 11.674'- W 48º 35.387').
Als we s'morgens wakker worden schijnt de zon al weer, het belooft weer een mooie dag te worden. Nadat we de plaatselijke middenstand hebben gespekt, gaan we weer verder via de D19 richting St.Cast-le Guildo daarna via de D16a naar Fort la Latte. Dit laten we voor wat het is en gaan door naar Cap Frehel. Hier maak ik een wandeling langs de kust, je heb hier prachtige uitzichten over de zee. Vervolgens gaan we via de D34 richting Erquy, hier kopen we lekkere vis en rijden door naar Caroal. Hier parkeren we op de boulevard en genieten van het uitzicht en van de strandbuggy's die door vliegers worden voortgetrokken. Aan het einde van de middag rijden we door naar Pleneuf Val-Andre, hier overnachten we op de plaatselijke camperplaats (W 2º 34.012'-N 48º 34.521'), met een mooi uitzicht over de jachthaven. Het is een klein vissersdorpje met een gezellige haven met een paar eettentjes, boulangerie (uiteraard) en een mooie antiek-brocante zaak, kortom heel gezellig.
Het is 1e Paasdag vandaag en het is weer prachtig weer! Het was een rustige nacht, de camperplaats stroomde in de loop van de avond helemaal vol. We fietsen eerst het gezellige haventje nog een keer door en kopen er verse vis. We struinen ook nog even door de de antiekzaak en gaan dan weer verder. We rijden via de D34 naar Hillion, vervolgens de D786 naar Binic, Plouha en uiteindelijk naar Pointe de l'Arcouest. Hier heb je prachtig uitzicht over al de rotseilandjes voor de kust. Je kan er met een veerboot naar 1 van die eilandjes lopend of met de fiets.Het is er enorm druk (mooi weer en Pasen) dus zoeken we een ander plekje om te overnachten. We vinden een plekje op Pors-Even (W3º 00.479 - N 48º 48.211'), tot nog toe is dit het mooiste plekje waar we overnachten.
We hebben vannacht echt op een perfect plekje geslapen! We vertrekken s'morgens eerst naar Paimpol daar halen we een broodje en fietsen door het gezellige centrum. Vervolgens rijden we via de D20 richting Quebo in het noorden, daarna via Trequir naar Pointe du Chateau. Daar een tijdje gepauzeerd en vervolgens via de D113 naar Port Blanc, Perros-Guirec en uiteindelijk via de D788 naar Trebeurden. Op de camperplaats net voor het dorp overnachten we. Het was vandaag weer een mooie rit langs de steeds veranderende kust, het is echt ongelofelijk mooi.
Gisteravond en aan het begin van de nacht werden we vergezeld door een enorm kikker gezang. Het ging een behoorlijk poosje door, maar uiteindelijk toch nog lekker geslapen. We rijden s'morgens via Lannion over de D786 richting St.Michel en Greve om vervolgens richting  Pointe de Primel te gaan. Mooie plaatsen onderweg gezien om te overnachten. In Plougasnou even naar de markt geweest. In Morlaix  even naar de supermarkt en tanken. Vervolgens gaan we naar Roscoff en fietsen daar door het van oorsprong piratendorp. Het is een leuk dorp met een gezellige haven. We slapen op de camperplaats in St.Pol de Leon ( W 3º 57' 739' - N 48º 41'287') het is een mooie camperplaats met prachtig uitzicht over het water en ligt heerlijk rustig.
We hebben lekker rustig geslapen en gaan s'morgens eerst op de fiets naar het dorp. We halen er wat broodjes en andere lekkernijen. Vervolgens maken we gebruik van het sanistation ( N 48º 40' 838' - W 3º 58' 159') en gaan we verder langs de kust richting Santec. In deze regio heb je prachtige witte strandjes, met een zeer mooi blauw gekleurde zee erbij. Het plaatje is dan echt compleet, je waant je eigen op een exotisch eiland! Aan één van de strandjes blijven we in de middag lekker zitten en genieten van het prachtige weer. Aan het einde van de middag rijden we nog een eindje door en slapen uiteindelijk op de camperplaats in Port Sall, wat een voormalige camping municipal is geweest   ( W 4º 28'657' - N 48º 37' 404') maar nu beschikbaar is als camperplaats. We fietsen nog een eindje en vanavond ga ik Liverpool - PSV kijken.
Vooraf hadden we ingeschat "als we Brest halen mogen we blij zijn", het lijkt uit te gaan komen. Het is helemaal bewolkt en het begint al snel te regenen. We vertrekken vanuit Port Sall en gaan verder via de kust richting Pointe St. Mathieu. Op dit puntje staat een herdenkingsmonument, Aux Marins genaamd, ter nagedachtenis aan de zeelui die tijdens de oorlog en op zee zijn overleden. Het is een éénvoudig maar best wel indrukwekkend monument. Verder staan er overblijfselen van een kerk met een klein museum. Het regent nog steeds en we besluiten om via Brest alvast een eindje huiswaarts te rijden. We overnachten uiteindelijk in Pordic, achter de kerk is een overnachtingsplaats ( W 2º 49' 113' - N 48 34' 336'), het  sanistation hebben ze weg gehaald, maar er is service te krijgen op de camping verderop. We hebben er wel heerlijk rustig geslapen.
Het is vanmorgen vroeg weer gaan regenen. Na de inmiddels gebruikelijke maar overheerlijke croissantjes vertrekken we richting Honfleur. Hier willen we nog één nachtje blijven en om daarvandaan weer huiswaarts te keren. Het regent nog een behoorlijk tijdje en net voordat we in Honfleur aankomen begint de zon te schijnen, het is direct een stuk warmer. Na een plekje op de camperplaats te hebben uitgezocht fietsen we door het stadje, het is een gezellige drukte in het o zo gezellige stadje.
Vandaag hebben we het laatste stuk naar huis gereden. S'morgens eerst nog even naar de markt in Honfleur geweest en dan naar huis. Het was een prachtige tocht langs de kusten van Normandië en Bretagne. Ik vond het één van de mooiere gebieden waar we met de camper zijn geweest, er zijn camperplaatsen met service in overvloed. En dan hebben we t nog niet gehad over de warme bakkertjes,de verse vis en traiteurs!!!! Kortom echt de moeite waard!!!!!