Normandië 2010
© campersiteabkoomans.nl 2002-2016
Aanvankelijk stond Noord Duitsland op het programma, maar gezien het feit dat het daar rond de 30 graden moet worden de komende dagen besluiten we om richting Normandië te gaan, hier zijn de voorspellingen qua temperatuur dragelijker. met een paar kleine files achter de rug komen we in het snikhete België, op een gegeven moment is het er dik 30 graden. Als we in Gravelines aankomen is de gelukkig een stukje koeler en overnachten we op de plaatselijke camperplaats tussen overwegend Engelsen, die van of naar de boot in Calais komen.
Het is heerlijk weer en besluiten om niet te ver te rijden. We rijden in eerste instantie door tot de camperplaats in St.Jouin Bruneval, deze ligt direct aan zee heb ik gelezen, maar eenmaal aangekomen, vinden wij het niet echt geweldig. Weliswaar direct aan zee maar er hangt een enorme olielucht vanaf de olieopslag die er direct ligt. We gaan terug naar Etretat en hebben een prima plekje op de camperplaats naast de Camping Minicipal. 's Middags met de fiets ff naar het dorpje en het mooie kiezelstrand met het fantastische uitzicht op de rotsformatie langs de kust. Vooral de open boog vanuit zee is echt heel mooi.
Vandaag zijn we in Etretat gebleven, we zijn wel verhuisd naar de camperplaats bij het oude station. Op de vorige camperplaats mag je maar 24 uur staan, maar bij het station is het een prima alternatief, ook dichtbij het centrum en het strand. Weer een tijdje lekker op het strand geweest en 's middags ga ik een wandeling maken over de rotskust om van de mooie vergezichten te genieten. het is trouwens weer perfect weer, een graadje of 25 en een lekker zeewindje. Morgen de WK-finale, in ben benieuwd en heb er een hard hoofd in.
Ook de dag van de finale blijven we in Etretat omdat we het zo lekker vinden in hier. Zelfde ritueel als gister ff naar het dorp en naar het strand en verder lekker relaxen en geestelijk voorbereiden op de finale tegen Spanje. Aan het einde van de middag maken we de lekker BBQ aan. Om 18:00 uur begint de tv-uitzending rondom de finale, de camper helemaal oranje, oranje shirt aan maar........helaas het loopt helemaal verkeerd af enfin.....de uitkomst is bekend. We gaan na de wedstrijd snel slapen, morgen weer een dag.
Vandaag gaan we weer verder. We rijden via Le Havre naar La Riviere St Sauveur. Zoeken een plekje op de plaatselijk camperplaats, we vinden een perfect plekje, met een mooi stukje gras er naast. In de middag fiets ik naar Honfleur, ff op de camperplaats kijken, deze is behoorlijk vol, het stadje is ook gezellig druk. Het blijft een erg leuk havenstadje met een prachtige haven met gezellige terrasjes. s' Avonds kunnen we nog heerlijk buiten zitten, prima zomeravond.
We hebben vannacht zowaar een tijdje regen gehad, maar tegen de tijd dat we opstaan is het weer droog. Ik haal ff een broodje om de hoek bij de boulangerie en na het ontbijt rijden we door via Honfleur naar Deauville vervolgens langs de kust naar Arromanches. Hier blijven we overnachten bij het 360º filmtheater. Je kan hier voor € 4,- overnachten, je heb hier een prachtig uitzicht over de stranden waar de geallieerden zijn geland. Het is vandaag een beetje benauwd weer met een enorm zwoele wind, dus we hebben ons niet te druk gemaakt vandaag.
Vandaag hebben we een bewolkte dag, met vooral in de middag flinke buien, die naar Nederland trekken, daar zijn ze er blij mee, het schijnt erg warm te in Olanda. We trekken verder via Omaha beach en later via Utah beach richting St. Vaast la Houque. Onderweg nog een poosje lekker bij het strand gestaan en van het uitzicht en de enorme regenbuien/wolken genoten die boven zee hingen. Aan het einde van de middag rijden we door tot St. Vaast la Houque, en zo waar komt de zon er nog een uurtje door. We overnachten aan de rand van het stadje, langs de kust, met uitzicht over het water. s' avonds vallen er nog een aantal buien
Het is gisteravond hard gaan waaien dus om 23:00 uur nog naar de officiële camperplaats gegaan, hier stonden we beschut tussen de gebouwen. Vandaag gaan we verder richting Barfleur, onderweg bij een paar strandjes gestopt en in eenmaal in Barfleur aangekomen vinden we direct een perfect plaatsje met uitzicht over de haven. We blijven de rest van de dag in Barfleur hangen kijken wat rond en fietsen een stukje. Het weer is prima, zonnetje, af en toe een paar wolken..... heerlijk. Barfleur is een leuk stadje met een vissershaventje, en leuke terrasjes. Het grote verschil in waterhoogte door het getijde blijft het ook altijd een apart gezicht, het ene moment dobberen de bootjes in het water en het andere moment liggen de bootjes op hun zij op het droge.
We gaan weer een stukje noordwaarts, het is een beetje bewolkt, en het waait stevig. We rijden tot weer via de mooie burg Pont de Normandie en gaan dan richting Etretat, het is ons daar zo goed bevallen dat we er nog een dagje heen willen. We hebben weer een plekje vooraan op de camperplaats, dan sta je niet zo ingepakt en kan je ook nog fatsoenlijk buiten zitten. Ik heb nog ff via een Wifi punt contact zodat ik mijn mail ff kan downloaden. De zee is een stuk wilder geworden in vergelijk met vorige week, er wordt zelfs nog een zoekactie op touw gezet langs de kust.
Vannacht heeft het flink geregend maar als we wakker worden verdwijnen de laatste wolken en is het de rest van de dag mooi weer. We rijden via de D925 richting Fecamp, Dieppe en Le Treport om uiteindelijk in Criel sur Mer neer te strijken op de camperplaats. Het is er erg winderig maar uit de wind in de zon is prima vertoeven. Aan het eind van de middag rijden nog een eindje verder en zoeken uiteindelijk een plekje op de camperplaats van St Valery sur Somme. Dit is een behoorlijk grote camperplaats, die er netjes verzorgd uitziet, het ligt op een heuvel, als je naar het centrum wil moet je een flink eindje afdalen en op de terugweg klimmen.
Ondanks dat het in heel Europa (bloed)heet was hebben wij heerlijk weer gehad, prima temperaturen, en hebben lekker een beetje langs de kust kunnen trekken. Het voordeel van Frankrijk en zeker in deze regio is dat je heel veel camperplaatsen kan vinden, vaak incl. verzorgingsmogelijkheden, kortom prima regio om te vertoeven. Maar zo als aan alles komt ook dan deze trip weer een eind en gaan we weer richting Montfoort.